Mányoki Attila átúszta a világ egyik legveszélyesebb szorosát

0
3888

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Mányoki Attila, a nemzetközi hírű magyar hosszútávúszó sikerrel küzdötte le az újabb óceáni akadályt: ezúttal az új-zélandi Cook-szorost úszta át.

Az Ocean’s Seven elnevezésű sorozat ötödik állomásán a szervezők tájékoztatása szerint öt perc híján hét óra alatt ért célba. A világ egyik legveszélyesebb tengerszorosának a zalaegerszegi illetőségű sportember hetek óta tartó várakozás után vághatott neki, a csúszást a rendkívül zord időjárás okozta. Végül a rendelkezésére álló napok közül az utolsót használta ki arra, hogy nekivágjon a 26 kilométeres távnak. A 14 fokosra hűlt vízben végül sikerrel úszta végig a távot.

Mányoki Attila, aki tavaly novemberben Kaliforniában, huszonöt éves pályafutása elismeréseképpen válhatott a Nemzetközi Maratonúszó Hírességek Csarnokának tagjává, csaknem hároméves várakozás után kapott engedélyt és lehetőséget rá, hogy nekivágjon a Cook-szorosnak, amit ő maga élete egyik legnagyobb kihívásának nevezett.

A 43 éves magyar sportember 2013-ban átúszta a La Manche-csatornát, 2014-ben, Japánban a világ legnehezebb vizes akadályának tartott Cugaru-csatorna sem tudott kifogni rajta, amelyet minden idők második legjobb idejével küzdött le. Tavalyelőtt egyedülálló módon két héten belül teljesítette az újabb kihívást: a Hawaii-szigetek között található Molokai-csatorna, majd a Los Angeleshez közeli Catalina-csatorna átúszását. Ezzel túljutott az Ocean’s Seven elnevezésű sorozat négy állomásán. A Cook-szoros után még az Északi-csatorna és a Gibraltári-szoros leküzdése van hátra neki a világ hét legnehezebben meghódítható tengeri csatornája közül.

Hétfő óta minden egyes nap ugyanúgy telt számomra. Délelőtt úszás az öbölben, majd egy kis ebéd és pihenés. Délután pedig hasonlóan reggelihez. Alkalmazkodva az időjárási körülményekhez napi 5-6-7km-t úszom. Mozgatom magam, de nem erőlködöm, hogy a lehető legfrissebben és feltöltődve tudjak készen állni arra a pillanatra, amikor majd indulnom kell. Még pár nap van hátra a kedvezőtlen áramlatból. Elvileg hétfőtől már lehetséges lenne az indulás, de ez ismét a széltől is függ. Türelmesen várok! Egy új "szabályt" kell követnem a kapitány utasítása szerint! Vakon kell bíznom benne és nem nézhetem az adatokat! Mást nem tudok csinálni, mint betartom a saját magam érdekében is! Szép napot nektek is!

Közzétette: Attila Manyoki – 2017. április 13.

MEGOSZTÁS


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!