5 figyelmeztető jel, hogy a párod manipulál téged!

0
10379

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Olyan párkapcsolatban élni, ahol érzelmi zsarolásnak, manipulációnak vagy kitéve, maga a pokol, hiszen szinte minden élethelyzetben frusztrálva, szorongva fogod érezni magad.

5 figyelmeztető jel, hogy a párod manipulál téged!

Beatty Cohan pszichológus és író így vall a mérgező kapcsolatokról: “Mikor azt kezdjük érezni, hogy egyre inkább kihűl a kapcsolat, akkor tisztában vagyunk azzal, hogy valami nincs rendben. Úgy érezzük magunkat, mintha egy hullámvasúton ülnénk, és alig várjuk, hogy véget érjen az út. A legtöbbször az érzelmi zsarolás, szóbeli agresszió fizikális bántalmazásba, erőszakba is átmehet, ezért fontos, hogy időben felismerjük a jeleket.”

Most következzen a leggyakoribb 5 figyelmeztető jelzés!

1. A párod mindig áldozatként állítja be magát

Ha észreveszed, hogy egy veszekedés során a párod mindig áldozatként állítja be magát, még akkor is, ha tisztán látszik, hogy ő hibázott, akkor bizony érzelmileg manipulál téged.

Dr. Mary Casey párterapeuta szerint a manipuláló fél szereti irányítás alatt tartani a párját, ezért folyamodik az érzelmi zsaroláshoz, mert így el tudja bizonytalanítani a “szerelmét”, illetve sakkban és félelemben tarthatja. Ha megpróbálod felelősségre vonni, akkor dühbe gurul, támadni kezd, ezért igyekezz az ilyen emberrel lezárni a kapcsolatot.

2. Csendben és titokban alakítja ki a terveit

Ha problémád adódik a párkapcsolatodban, akkor a manipulátor azt a benyomást kelti benned, hogy ő igyekszik megoldani a gondokat, de te mindig keresztbe teszel. Dr. Casey szerint ezek az emberek önbizalomhiányban szenvednek, ezért kezdnek el zsarolni, agresszíven viselkedni, kontrollálni, és nem tudnak bocsánatot kérni sem.

Ha meg akarod oldani a helyzetet, akkor nagyon erősnek, következetesnek kell lenned, de ha még egyszer visszaél a bizalmaddal, akkor véget kell vetned a kapcsolatnak.

3. Ha agresszívé válik

Ha verbálisan, vagy fizikálisan bántalmaz a párod, házastársad, akkor a helyzet eléggé súlyos. Tom Cory pszichológus szerint ha bármilyen típusú agresszió ér, akkor onnantól kezdve a párod mindent képes elkövetni, hogy irányíthasson, manipulálhasson.

4. Ígérgetéssel halmoz el

Ezek az emberek az ígérgetések nagymesterei, de természetesen azokat soha nem tartják be. Csak azért ígérik meg, hogy legközelebb másként fognak viselkedni, vagy megjavulnak, hogy ezzel is sakkban tudjanak tartani. Az ilyen ember sosem tud megváltozni, mert számára ez az életforma az elfogadott. Az ígéretek be nem tartása egy nagyon fontos jel, hogy a párod manipulál téged.

5. Kárt teszel magadban

Egy ilyen ember annyira képes lerombolni az önbizalmadat, a hitedet, hogy a végén már te magad is elhiszed, hogy értéktelen vagy, aki nem tud semmit, és segítségre szorul. Ez is nem más, mint a manipuláció egyik formája. Lisa Ferentz pszichológus szerint ha egy emberen valaki túl sokáig uralkodik, az áldozat egyszerűen nem tud teljes életet élni, és akár az öngyilkosságba is menekülhet.

MEGOSZTÁSHa nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!