Az ayurvéda szerint az emberi típusok ebbe a 3 kategóriába sorolhatóak be. Te melyikbe tartozol?

0
3852

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Az ősi indiai filozófia, az ayurvéda szerint a kiegyensúlyozott boldog élet titka bennünk rejlik, csupán annyit kell tennünk, hogy jobban megismerjük önmagunk, majd ennek megfelelően éljünk, és táplálkozzunk. A bennünk áramló energia, vagyis a Dosha három típusba kategorizálható.

Az ayurvéda szerint az emberi típusok ebbe a 3 kategóriába sorolhatóak be. Te melyikbe tartozol?

E szerint beszélhetünk Vata, Pitta, és Kapha típusú személyiségekről. Annak függvényében, hogy melyik csoportba tartozunk, változik a vérmérsékletük, lelki alkatunk, temperamentumunk.

Mindhárom típus esetében a reggeli meditáció az egyik legfontosabb dolog annak érdekében, hogy egész nap kiegyensúlyozott, és harmonikus lehessen. A legideálisabb az lenne, ha napkeltekor meditálnánk, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor rögtön ébredés után is igen hatékony lehet.

Egy negyed óra jóga, és relaxálás csodákat tehet az emberi testtel, és lélekkel. Ezenkívül nagyon fontos a táplálkozásra is odafigyelni. Fogyasszunk minél több friss zöldséget, és gyümölcsöt, lehetőleg helyi termelőktől vásároljunk. Az egészséges táplálkozás fontos részei lehetnek a különböző magvak, teljes kiőrlésű gabonák, és a friss fűszernövények. Ha méregteleníteni szeretnénk, fogyasszunk felfőzött, majd lehűtött vizet reggel üres gyomorra.

Vata (a szél energiája)

  • mindig nyughatatlan, fáradékony, nehezen tud pihenni, sokszor gyötri álmatlanság. Rugalmas, és kreatív, légies. Sokat beszél, és néha átláthatatlanul. Ebbe a kategóriába tartozó emberek sokszor nagyon magasak, és vékony testalkatúak, törékenyek.

Pitta (a tűz energiája)

  • lobbanékony, impulzív, figyelemfelkeltő, tekintélyes. Szereti a kihívásokat, lángol benne a versenyszellem. Tettre kész, és mindent feltölt energiával maga körül. Jellegzetes, és karakteres hangja van. Általában sportos testalkatú, szeret sportolni.

Kapha (a víz energiája)

  • igen lassú alkat, ráérősen végzi el a feladatait, sokszor lusta is. Imádja a zenét, és az irodalmat, kifejlett az empátiakészsége. Lassan, és monotonon beszél. Testalkata masszív, és szilárd.

Az ayurvéda tanításai szerint nem csak a táplálkozásunkra, a relaxálásra, és a jógára kell hangsúlyt fektetnünk. Nézzük meg, hogy az alábbi kategóriák közül melyikbe tartozunk, és próbáljunk meg annak jellemzői szerint élni, táplálkozni.

Ha a Kapha típusba tartozunk, figyeljünk oda a táplálkozásunkra, hiszen hajlamosak lehetünk az elhízásra. Jobb, ha kihagyjuk az esti étkezéseket, fogyasszunk minél több növényi eredetű táplálékot. A Pitta típusú emberek szeretnek nassolni, de, ha egészséges ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket rágcsálunk, akkor még az anyagcserénknek is jót tehetünk. Ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról.

Az ayurvéda szerint az ásványok is nagyon fontosak lehetnek az életünkben, válasszuk ki a megfelelőt, és viseljük őket minél közelebb a bőrünkhöz. Viselés előtt nem árt megtisztítani őket egy kevés sós vízben, vagy tiszta forrás- vagy patak vízben.

Ametiszt – megnyugtatja az elmét, segít a meditációban

Opál – hideg és távolságtartó személyeknek ajánlott, segítségével rendeződhetnek a baráti kapcsolatok

Onix – elősegíti a nyugodt alvást, száműzi a stresszt

Topáz – megszabadít a félelmeinktől

Jade – megkönnyíti a kommunikációt, megvéd a betegségektől

MEGOSZTÁS


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!