Erjesztett gyömbérrel a rák, arthritis, magas koleszterin és vércukor ellen! Íme a csodarecept!

0
6178

Bárhová is mennél, mindenhol beleütközöl az erjesztett ételekbe. A savanyú káposztától a kombucháig, az emberek rákaptak az erjesztett eledelek jótékony hatásaira, ezért szinte bármiből előcsalogatják a legjobbat. De mik is az erjesztett élelmek?

erjesztett-gyomber

Általában lakto fermentációs folyamat során készülnek – az ételhez adott természetes baktérium, ami cukorral táplálkozik, tejsavat hoz létre, ezáltal savanyítva meg az élelmiszert. Időigényes művelet, de az eredmény mindenképp megéri! Az erjesztett eledelek ugyanis enzimekben, B-vitaminokban és számos probiotikumban gazdagok.

És mi köze van mindennek a gyömbérhez? Csupán annyi, hogy őkelmét is alá lehet vetni ennek a módszernek, ami által még több jótékony hatást lehet kiaknázni belőle! A gyömbér nyers formában is igazi gyógyszer: felveszi a harcot a rák ellen, csökkenti a gyulladást, erős antioxidáns, megelőzi és legyőzi a náthát, továbbá helyreállítja a felugrott vércukor- és a „rossz” koleszterinszintet.

De mit kell tenned ahhoz, hogy a maximális hatást csald elő belőle? Íme néhány recept:

Gyömbér láva

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál reszelt gyömbér,
  • 2 evőkanál cukor,
  • ½ csésze szűrt víz,
  • egy literes befőttes üveg.

Győződj meg róla, hogy a víz szobahőmérsékletű, majd oldd fel benne a cukrot, és keverd hozzá a többi hozzávalót. Fedd le egy papírszalvétával vagy konyhakendővel, és gumizd le az üveg száját. Nagyjából 24 óra után, ismét add hozzá ezeket a hozzávalókat. Alkalmanként keverd meg. Egy hét után egy egész üvegnyi buborékoló gyömbér-lávát kapsz, melyből egy pohár vízzel éhgyomorra naponta fogyaszthatsz.

Erjesztett gyömbér

Hozzávalók:

  • meghámozott és felkarikázott gyömbér,
  • 1 evőkanál kurkuma,
  • 1 evőkanál tengeri só,
  • annyi citromlé, amennyi ellepi az egészet.

Áztasd be a gyömbért hideg vízbe kb 15 percig, miközben óvatosan kevergeted. A mennyiség attól függ, hogy mekkora befőttes üveget választasz. Egy kicsi üveghez nagyjából annyi gyömbért használj, mint a tenyered. A nagyobb üvegnél növelned kell a só és kurkuma adagját is. Csavard ki kb 5 citrom levét, majd add hozzá a sót és kurkumát, aztán keverd alaposan össze. Ha minden elolvadt, öntsd rá a gyömbérre, és zárd le jól az üveget. Erjeszd szobahőmérsékleten, nagyjából 2 hétig. Fogyaszd magára, ételek mellé, de ne főzd, a jótékony hatás érdekében.

Mit tesznek az erjesztett ételek a gyomroddal? Mivel sokféle probiotikumot tartalmaznak, ezen élelmeknek a fogyasztása által számos jó baktériumot jut be az emésztőrendszerbe, és karbantartja azt. A probiotikumok segítenek helyreállítani és megőrizni a gyomor- és bélflóra egészségét, ezáltal az emésztő enzimek is jobb munkát végeznek. A vitaminok, ásványi anyagok felszívódása is fokozódik, az immunrendszer pedig felerősödik és ellenállóbb lesz a kórokozókkal szemben. Te mikor látsz hozzá a csodareceptek elkészítéséhez?

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Írd be a neved