A cékla egy ősi élelmiszer, mely a természetben szabadon nő Észak-Afrikában, Ázsiában és Európában is. Kezdetben csak a leveleit fogyasztották, majd rájöttek, hogy mennyi értékes anyagot tartalmaz a gumója is. Már az antik római birodalomban kedvelt táplálék volt.
Olvasd el ezt is: 8 egészségtelen étel, amit a kardiológusok soha nem ennének meg – Azt is elárulják, miért!
A XIX. században felfedezték, mint természetes édesítőszert, és cukorként használták. Ma már kevésbé ismert és használt a céklacukor, azonban egy teljes értékű étel, és a diéta kiegészítője is lehetne. Sok olyan, a szervezet számára szükséges tápanyagot tartalmaz, melyet más élelmiszerekből nem tudunk kinyerni.
Miért egészséges a cékla?
A cékla mindig az egészséges ételek listáján szerepelt, azonban vigyáznunk kell, mert a sok jó tulajdonsága mellett, nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmaz. Bár a zöldségek közül a cékla tartalmazza a legtöbb cukrot, ilyen szempontból nem veszélyes, korlátlanul fogyaszthatjuk leveleit és gumóját is. Olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek elengedhetetlenek a szervezet számára. Nézzük, miért jótékony ez a kissé földízű gumó:
» Személyiségteszt: fontos dolgot árul el rólad az, ahogyan a hüvelykujjaidat tartod, amikor a kezeidet összefogod
» Hogyan figyelnek minket otthon: 10 eszköz, amelyen keresztül kémkedhetnek utánad!
» A nő kíváncsiságból vásárolt egy DNS-tesztet magának és az apjának, de az eredmény megrázó hatással volt a családra
» A buddhizmus szerint ezt a 10 dolgot a lehető leghamarabb törölnöd kellene az életedből!
1. Csökkenti a vérnyomást
A cékla leve már a fogyasztás után néhány órával képes csökkenteni a túlságosan magas vérnyomást. Egy pohár céklalé kb. 4-5 egységgel csökkenti a vérnyomást. Ez a hatása valószínűleg onnan származik, hogy a céklában természetesen megtalálható nitrátok a fogyasztás után nitritté, majd nitrogén-monoxiddá alakulnak, mely nyugtató hatással van a vérerekre. Javítja a véráramlást, és a vérnyomás csökken.
2. Növeli az állóképességet
Ha energiára van szükséged ahhoz, hogy kibírd a következő edzést, meg kell inni egy pohár céklalevet. Kutatások alapján bizonyították, hogy azok, akik céklalevet ittak 16%-al többet bírták az edzéseken a fizikai megterhelést. A nitrátok nitrogén-monoxiddá alakulása segíti a megterhelőbb gyakorlatok alatt is, hiszen hozzájárul, hogy ne kelljen túl sok oxigént fogyasszon a szervezetünk.
3. Gyulladáscsökkentő
A cékla betain tartalmának köszönhetően igen hatékony gyulladáscsökkentő. Segít megvédeni a sejteket, fehérjéket és enzimeket a környezeti stressztől. Védi a belső szerveket, csökkenti az érrendszeri kockázatokat, növeli a teljesítményt. Szakemberek kijelentették, hogy a cékla a világ legegészségesebb ételeinek sorába tartozik. Gazdag antioxidánsokban és olyan tápanyagokban, mint a magnézium, a nátrium, a kálium és a C-vitamin. Betain tartalma miatt fontos a szív- és érrendszer egészsége számára. Hatóanyagainak köszönhetően hozzájárul a szívbetegségek, a stroke és a perifériás érbetegségek kialakulásának megelőzéséhez. A betain a folsavval, a B6-vitaminnal és a B12-vitaminnal együttműködve látja el ezt a feladatot.
4. Rákellenes
A cékla jellegzetes színe onnan adódik, hogy gazdag fitotápanyagokban, melyek hozzájárulnak a rákos megbetegedések megelőzéséhez. Állatokon végzett kísérlet során kimutatták, hogy a céklagumóból készült kivonat rohamosan csökkentette a már kialakult tumor méretét. Kísérleteket végeztek még az emberi hasnyálmirigyrák mell-és prosztatarák gyógyításában is.
5. Sok tápanyagot és rostot tartalmaz
A cékla gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is, ezért minél több céklát fogyasztunk, annál egészségesebb lesz szervezetünk. Sok benne a C-vitamin, a kálium, mely elengedhetetlen az ideg és izmok működéséhez, a mangán (az egészséges máj, vese és hasnyálmirigy munkájáért). Sok benne a B-vitamin és a folsav, így a terhességi és szülési rendellenességek is megelőzhetőek általa.
6. Méregtelenítő
A cékla a legerősebb méregtelenítőnk, hatékonyan segíti a máj munkáját és tisztítja a vért is.
A cékla levelét is együk meg! Ha be tudjuk szerezni a céklát levelestől, mindenképpen fogyasszuk azt is, hiszen nagyon gazdag tápanyagokban. Sok fehérjét, foszfort, cinket, rostot, B6-vitamint, magnéziumot, káliumot, rezet és mangánt rejt magában. Jelentős mennyiségű A-és C-vitamin, a kalcium és vasat tartalmaz.
Mire jó a céklalé?
- segít megelőzni az osteoporosit, növeli a csont szilárdságát
- Alzheimer-kór ellen
- erősíti az immunrendszert, stimulálja az antitestek és a fehér vérsejtek termelését
Ha nem szeretjük a céklalé erőteljes ízét, keverjük másfajta zöldség-vagy gyümölcslével.
Ezenkívül fogyaszthatjuk nyersen lereszelve salátának, párolva, krémlevesnek, vagy olívaolajon pirítva is.