KezdőlapÉletmódEgészségEzért érdemes rengeteg céklát enni!

Ezért érdemes rengeteg céklát enni!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A cékla egy ősi élelmiszer, mely a természetben szabadon nő Észak-Afrikában, Ázsiában és Európában is. Kezdetben csak a leveleit fogyasztották, majd rájöttek, hogy mennyi értékes anyagot tartalmaz a gumója is. Már az antik római birodalomban kedvelt táplálék volt.

beets

A XIX. században felfedezték, mint természetes édesítőszert, és cukorként használták. Ma már kevésbé ismert és használt a céklacukor, azonban egy teljes értékű étel, és a diéta kiegészítője is lehetne. Sok olyan, a szervezet számára szükséges tápanyagot tartalmaz, melyet más élelmiszerekből nem tudunk kinyerni.

Miért egészséges a cékla?

A cékla mindig az egészséges ételek listáján szerepelt, azonban vigyáznunk kell, mert a sok jó tulajdonsága mellett, nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmaz. Bár a zöldségek közül a cékla tartalmazza a legtöbb cukrot, ilyen szempontból nem veszélyes, korlátlanul fogyaszthatjuk leveleit és gumóját is. Olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek elengedhetetlenek a szervezet számára. Nézzük, miért jótékony ez a kissé földízű gumó:

1. Csökkenti a vérnyomást

A cékla leve már a fogyasztás után néhány órával képes csökkenteni a túlságosan magas vérnyomást. Egy pohár céklalé kb. 4-5 egységgel csökkenti a vérnyomást. Ez a hatása valószínűleg onnan származik, hogy a céklában természetesen megtalálható nitrátok a fogyasztás után nitritté, majd nitrogén-monoxiddá alakulnak, mely nyugtató hatással van a vérerekre. Javítja a véráramlást, és a vérnyomás csökken.

2. Növeli az állóképességet

Ha energiára van szükséged ahhoz, hogy kibírd a következő edzést, meg kell inni egy pohár céklalevet. Kutatások alapján bizonyították, hogy azok, akik céklalevet ittak 16%-al többet bírták az edzéseken a fizikai megterhelést. A nitrátok nitrogén-monoxiddá alakulása segíti a megterhelőbb gyakorlatok alatt is, hiszen hozzájárul, hogy ne kelljen túl sok oxigént fogyasszon a szervezetünk.

3. Gyulladáscsökkentő

A cékla betain tartalmának köszönhetően igen hatékony gyulladáscsökkentő. Segít megvédeni a sejteket, fehérjéket és enzimeket a környezeti stressztől. Védi a belső szerveket, csökkenti az érrendszeri kockázatokat, növeli a teljesítményt. Szakemberek kijelentették, hogy a cékla a világ legegészségesebb ételeinek sorába tartozik. Gazdag antioxidánsokban és olyan tápanyagokban, mint a magnézium, a nátrium, a kálium és a C-vitamin. Betain tartalma miatt fontos a szív- és érrendszer egészsége számára. Hatóanyagainak köszönhetően hozzájárul a szívbetegségek, a stroke és a perifériás érbetegségek kialakulásának megelőzéséhez. A betain a folsavval, a B6-vitaminnal és a B12-vitaminnal együttműködve látja el ezt a feladatot.

4. Rákellenes

A cékla jellegzetes színe onnan adódik, hogy gazdag fitotápanyagokban, melyek hozzájárulnak a rákos megbetegedések megelőzéséhez. Állatokon végzett kísérlet során kimutatták, hogy a céklagumóból készült kivonat rohamosan csökkentette a már kialakult tumor méretét. Kísérleteket végeztek még az emberi hasnyálmirigyrák mell-és prosztatarák gyógyításában is.

5. Sok tápanyagot és rostot tartalmaz

A cékla gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is, ezért minél több céklát fogyasztunk, annál egészségesebb lesz szervezetünk. Sok benne a C-vitamin, a kálium, mely elengedhetetlen az ideg és izmok működéséhez, a mangán (az egészséges máj, vese és hasnyálmirigy munkájáért). Sok benne a B-vitamin és a folsav, így a terhességi és szülési rendellenességek is megelőzhetőek általa.

6. Méregtelenítő

A cékla a legerősebb méregtelenítőnk, hatékonyan segíti a máj munkáját és tisztítja a vért is.

A cékla levelét is együk meg! Ha be tudjuk szerezni a céklát levelestől, mindenképpen fogyasszuk azt is, hiszen nagyon gazdag tápanyagokban. Sok fehérjét, foszfort, cinket, rostot, B6-vitamint, magnéziumot, káliumot, rezet és mangánt rejt magában. Jelentős mennyiségű A-és C-vitamin, a kalcium és vasat tartalmaz.

Mire jó a céklalé?

  • segít megelőzni az osteoporosit, növeli a csont szilárdságát
  • Alzheimer-kór ellen
  • erősíti az immunrendszert, stimulálja az antitestek és a fehér vérsejtek termelését

Ha nem szeretjük a céklalé erőteljes ízét, keverjük másfajta zöldség-vagy gyümölcslével.

Ezenkívül fogyaszthatjuk nyersen lereszelve salátának, párolva, krémlevesnek, vagy olívaolajon pirítva is.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet