KezdőlapÉletmódEgészségKakukkfű invázió - ne hagyjuk ki!

Kakukkfű invázió – ne hagyjuk ki!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A hétvégén a közeli erdőben tett látogatásunk során az egyik domboldal szemet gyönyörködtető lilás színű ruhába öltözött, hiszen éppen most virágzik a kakukkfű. Kellemes környezetben, nyugodt lélekkel álltunk nekik a kakukkfű-buckák csipegetésének, közben el-elmorzsolva egy-egy fiatal hajtást, majd álmélkodva summáztuk, a természet micsoda kincsére bukkantunk.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A kakukkfű virágzáskor (június–augusztus között) nem csak szép, hanem maga a növény számtalan gyógyhatással is bír: virágba borulásakor legjobb a gyógyhatása. A kámforos ízű, kellemes illatú félcserjét az ókori egyiptomiak is előszeretettel használták, főként balzsamozásra, hiszen fertőtlenít, az illóolajában található timol hatóanyagnak köszönhetően, amely gátolja a gombák, baktériumok, bélférgek fejlődését. A tisztítva leszedett növényeket megszárítva használjuk, nagyszerű teát lehet készíteni belőle.

Főként a mostani bolondos időjárás miatt javallott lenne mindennap fogyasztani egy csészényit, még akkor is, ha már kapar a torkunk, hiszen fertőtlenít, de ha mező közelében lakunk, legjobb, ha pár zsenge hajtást berágcsálunk, ezáltal csillapítva a kialakult torokgyulladást.

A kakukkfüvet használjuk bátran fűszerezni. Zamatossá teszi ételeinket, és gyógyhatása sem elhanyagolandó: étvágygerjesztő, gyomorjavító, köhögéscsillapító és szélhajtó. Hogyha pedig egy illatos fürdőre vágyik egy fárasztó nap után, forrázzon le két liter vízben egy markényi kakukkfüvet, majd öntse bele a fürdővizébe. Az eredmény: pihentető, puha, könnyű és egészséges álom.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet