A hétvégén a közeli erdőben tett látogatásunk során az egyik domboldal szemet gyönyörködtető lilás színű ruhába öltözött, hiszen éppen most virágzik a kakukkfű. Kellemes környezetben, nyugodt lélekkel álltunk nekik a kakukkfű-buckák csipegetésének, közben el-elmorzsolva egy-egy fiatal hajtást, majd álmélkodva summáztuk, a természet micsoda kincsére bukkantunk.
A kakukkfű virágzáskor (június–augusztus között) nem csak szép, hanem maga a növény számtalan gyógyhatással is bír: virágba borulásakor legjobb a gyógyhatása. A kámforos ízű, kellemes illatú félcserjét az ókori egyiptomiak is előszeretettel használták, főként balzsamozásra, hiszen fertőtlenít, az illóolajában található timol hatóanyagnak köszönhetően, amely gátolja a gombák, baktériumok, bélférgek fejlődését. A tisztítva leszedett növényeket megszárítva használjuk, nagyszerű teát lehet készíteni belőle.
Olvasd el ezt is: 8 egészségtelen étel, amit a kardiológusok soha nem ennének meg – Azt is elárulják, miért!
Főként a mostani bolondos időjárás miatt javallott lenne mindennap fogyasztani egy csészényit, még akkor is, ha már kapar a torkunk, hiszen fertőtlenít, de ha mező közelében lakunk, legjobb, ha pár zsenge hajtást berágcsálunk, ezáltal csillapítva a kialakult torokgyulladást.
A kakukkfüvet használjuk bátran fűszerezni. Zamatossá teszi ételeinket, és gyógyhatása sem elhanyagolandó: étvágygerjesztő, gyomorjavító, köhögéscsillapító és szélhajtó. Hogyha pedig egy illatos fürdőre vágyik egy fárasztó nap után, forrázzon le két liter vízben egy markényi kakukkfüvet, majd öntse bele a fürdővizébe. Az eredmény: pihentető, puha, könnyű és egészséges álom.