Kezdődik az igazi, kerti paradicsom szezonja!

0
1796

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A paradicsom, sokak döbbenetére, gyümölcsnek mondható, de inkább amolyan zöldség-gyümölcs, a lényeg, hogy imádnivaló, rendkívül ízletes, és egészséges is, főleg ha saját termést fogyasztasz, hiszen annál tuti, hogy jobb nincs.

Kezdődik az igazi, kerti paradicsom szezonja!

Most ejtsünk pár szót, hogy miért érdemes házi paradicsommal beültetni a kertet, és enni-enni-enni egész nyáron ezt a lédús finomságot.

200 gramm paradicsomban, ami kb. 3 közepes méretű gyümölcs, annyi C-vitamin van, hogy az a napi szükséglet felét fedezi, az A- és K-vitamin napi szükséglet 20 százalékát, a B-vitaminok kb. 15 százalékát, és az E-vitamin 10 százalékát.

Meg kell említenünk még a káliumot, a magnéziumot, a mangánt, a vasat, a foszfort, a rezet, valamint a sok rostot és növényi fehérjét, azonban a kalóriáktól már nem kell tartani, hiszen ennyi paradicsomban mindössze 50 egység van.

A paradicsom igazi likopin forrás

A likopin az egyik leghatásosabb természetes antioxidáns, ami nagyon hasznos a szervezet számára. Ez a karitinoid még a hőkezelésnek is ellenáll, így a paradicsomlében is megtalálható. A likopin megvédi a sejteket, és magát a DNS-t a káros szabad gyökök rombolásától, így leginkább a tüdő-, a mell- és gyomorrákkal szemben nyújt védelmet. A likopin szabályozza a rossz koleszterinszintet is, serkenti a vörös vérsejtek termelődését, a K-vitamin könnyebb beépülését, ami a véráram legfontosabb vitaminja.

A paradicsom fogyasztással megelőzhető az ízületi gyulladás, az emésztési panaszok is elmaradnak, de a gyümölcs a csontozatnak is jót tesz, köszönhetően a kalcium, foszfor és kálium tartalmának.

Így tehát indul a paradicsom szezon, ezért minél több kerti paradicsomot fogyassz el a következő két hónapban, de az eltevésekről se feledkezz meg.

MEGOSZTÁS


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!