KezdőlapÉletmódEgészségQuinoa, a csodálatos élelmiszer

Quinoa, a csodálatos élelmiszer

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Már 7 ezer évvel ezelőtt az inkák úgy tekintettek az quinoára, mint egy szent élelmiszerre, a gabonák anyjaként tisztelték, ismerték és ki is használták az egészségre gyakorolt jótékony hatásait. Azóta egyre ismertebb lesz szerte a világon, így már számunkra is elérhetővé vált ez a csodálatos gabona.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Fehérjék
Bizonyos szempontból a quinoa nem minősül gabonának, hanem egyfajta mag, mely rokon például a céklával, spenóttal és mángolddal is. A quinoa egy teljes értékű fehérjeforrás, különösen azok számára, akik nem fogyasztanak állati fehérjéket. Tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, a lizint is, mely segít a testszövet egészségének megőrzésében. Egy csésze quinoa 9 gramm fehérjét tartalmaz, vagyis többet, mint egy tyúktojás.

Hatásos migrén ellen
Nagy mennyiségű magnéziumot és riboflavint (B2) tartalmaz, így kiváló lehet azok számára is, akik migrénben szenvednek. A magnézium megakadályozza az erek kitágulását, és a migrén okozta erős fájdalmakat. A riboflavin pedig energetikailag támogatja az agyat, izomzatot és a sejtanyagcserét, így szintén hozzájárul a migrén csökkentéséhez.

Védi az érrendszer egészségét
Magas magnéziumtartalma miatt csökkenti a magas vérnyomást, a szívritmuszavart és megvéd a különböző szívbetegségek kialakulásától. Quinoa fogyasztása által védelmet nyújtunk érrendszerünknek is.

Kiváló méregtelenítő
A csodálatos gabonamagvak probiotikus tulajdonsággal rendelkeznek, így jótékony baktériumot juttatnak a szervezetünkbe, mely segítségével normalizálódik emésztésünk. Mivel könnyen emészthető, testünk gyorsan hozzájuthat a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Magas rosttartalma miatt hozzájárul a vastagbél egészségének megőrzéséhez, sőt megakadályozza az epekő kialakulását is. Folsav és B-vitamin tartalma miatt segíti a májat a méreganyagok eltávolításában. Mivel nem tartalmaz glutént, jó tudni, hogy azok is nyugodtan fogyaszthatják, akik arra érzékenyek.

Antioxidáns hatása van
A napi ajánlott mangán, cink és rézadagunk közel felét tartalmazza. Ezek az ásványi anyagok szükségesek ahhoz, hogy a szervezetünkben előforduló szabadgyököket legyőzzük. Így beindul az antioxidációs folyamat, lassítjuk az öregedést és a rákot is legyőzhetjük.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet