A száraz, azaz a másodlagos fuldoklás 4 jele, amelyről mindenkinek tudnia kell!

0
7421

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Olykor történhetnek olyan esetek, mikor valakit megmentenek a vízbe fulladástól, és az illető úgy néz ki teljesen jól van, majd pár órával később rosszul lesz, és meghal. Ezt nevezik másodlagos fulladásnak, aminek következtében, 2008-ban egy dél-karolinai fiú vesztette életét, hiszen miután kimentették a vízből, fáradtnak érezte magát, lefeküdt aludni, de már többé nem ébredt fel.

A száraz, azaz a másodlagos fuldoklás 4 jele, amelyről mindenkinek tudnia kell!

Ilyenkor az történik, hogy a megmentett személy tüdejébe bizonyos mennyiségű, elég ha kevés is, víz kerül, ami megakadályozza a tüdő megfelelő működését, eltömíti a pórusokat, és így nem tud megfelelő oxigénhez jutni a szervezet, és ezzel egyidőben felhalmozódik a szén-dioxid, így akár 1-72 órán belül beállhat a halál.

A gond ezzel az, hogy a megmentett személy látszólag jól van, képes járni, enni, inni, ezért elsőre különös tünetek nincsenek, amelyek arra utalnának, hogy az illető életveszélyben van.

Következzen a 4 tünet:

1. Köhögés

Ha a megmentett személy pár órával az eset után is köhög, akkor ez annak a jele lehet, hogy a tüdőkben visszamaradt némi víz, így nem tudnak megfelelően működni, és a köhögéssel próbálna a szervezet megszabadulni a víztől. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni. Sőt, minden egyes fulladásos eset után kórházba kell szállítani a bajbajutottat.

2. Nehéz légzés

Ezek a személyek ilyen esetben nem tudnak elég levegőhöz jutni, kapkodva, szaporán lélegeznek, mert a tüdejükben víz van.

3. Kimerültség, fáradtság

Ha az illető az eset után kimerülten le akar feküdni, akkor ez annak a jele, hogy a szervezetben leesett az oxigén szint. Nem szabad hagyni, hogy elaludjon, hanem sürgősen orvoshoz kell vinni.

4. Hányás

Ha a bajbajutott megmentése után hányni kezd, akkor ez szintén annak a jele, hogy nem jut a szervezet elég oxigénhez. Gyorsan kórházba kell menni, mert orvosi beavatkozásra lesz szükség.

MEGOSZTÁS


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!