Meghalt Pap Vera

0
1617

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Hosszú betegeskedés után, 59 éves korában csütörtökön meghalt Pap Vera, a Vígszínház vezető színésznője, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész.

pap-vera

A Vígszínház közleményben tudatta legnagyobb művésznőjének halálát, mint írják “az egyik legnagyobb magyar színésznőt gyászolja a társulat”. A Vígszínház Pap Verát saját halottjának tekinti.

Pap Vera a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után, 1979-ben a Vígszínházhoz szerződött és azóta, 36 éve megszakítás nélkül a társulat tagja volt.

Pap Vera játszott a Szentivánéji álomban, az Úri Muriban, az Amadeusban, a Leonce és Lénában, a Györgyike drága gyermekben, a Salemi boszorkányokban, Az ember tragédiájában. Színházi szerepei mellett több mint 40 filmben és tévéjátékban alakított.

Első főszerepét az Angi Vera című filmben kapta, akkor még főiskolás volt. Ezzel a filmmel 1980-ban elnyerte a legjobb női alakítást a chicágói filfesztiválon, 1981-ben pedig a David di Donatello-díjat. Az Angi Vera után játszott a Csapd le csacsi!, A névtelen vár, az Uramisten, a Dögkeselyű, és a Roncsfilm című alkotásokban is.

A Vígszínház szerint Pap Vera nagy tehetségű, jelentős művész volt. Alakításaiból egyszerre sugárzott lényének érzékeny, lírai és groteszk oldala.

“Szorgalmának, színészi alázatának, tragikai képességének és egyedülálló humorának köszönhetően eljátszhatta a drámairodalom nagy szerepeit. Egyike volt a legigazabb színésznőinknek, sokat tudott a számkivetettek, a vesztesek, a megalázottak sorsáról, indulatairól, lázadásairól” – olvasható a színház visszaemlékezésében.

Mint írják, Pap Vera több szerepében is bizonyította, milyen sokat tud a peremlét sötét útvesztőiről, az emberi kiszolgáltatottságról és magáról a színészi mesterségről. “A vesztes karakterek azért emlékezetesek alakításaiban, mert soha nem voltak érzelmesek, mindig volt bennük valamiféle különleges, nyers, feloldozást nem kínáló humor; talán a vesztesek támadó humora, amit ő bátran és könyörtelenül felvállalt”.

Betegsége alatt szinte megszakítás nélkül játszott. “Hihetetlen nagy erőt kaptam a nézőktől, a kollégáktól, és nagyon fellelkesített, hogy mire vagyok képes. Önmagamnak is bizonyítottam” – idézik szavait a közleményben. Még 2014 őszén is játszotta a Mikve főszerepét, és próbált a Fátyol nélkül című előadásban, amelynek októberben volt a bemutatója. Pap Vera február 8-án lépett utoljára színpadra.

MEGOSZTÁSHa nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!