Ez a világ legdrágább fűszere, de azt tudtad, hogy hogyan kerül az asztalodra?

0
2781

A sáfrány a világ legdrágább fűszernövénye. Először a Közép-Keleten nevelték a sáfrányt, majd a mórok Európába is áthozták a fűszert.

Ez a világ legdrágább fűszere, de azt tudtad, hogy hogyan kerül az asztalodra?

Spanyolország, Görögország, Franciaország és Olaszország egyike azoknak az országoknak, ahol jelentős mennyiségű sáfrányt termesztenek, akárcsak Marokkóban, Iránban, vagy Kínában.

Az intenzív réz színű és különleges aromájú sáfrány nemcsak a konyhában élvez nagy előnyöket, de textíliák, szövetek festésére is alkalmas. Számos ország tradicionális konyhájának fő fűszere a sáfrány. Hogy különleges ízt adj ételeidnek nem hiányozhat a konyhádból a sáfrány.

A lecsapolt talajok és a meleg időjárás elengedhetetlen az évelő növény termesztéséhez. A fűszer ültetése, szedése és előkészítése is mind kézzel történik, éppen ezért ilyen drága, na meg azért mert rendkívül sok növény és munka kell ahhoz, hogy jelentős mennyiségű sáfrányt kapjanak.

Egy kiló sáfrány begyűjtésére 500.000 növényt kell leszedni, nem is csoda, hogy 1 kg sáfrány 4.000 és 20.000 dollár között mozog.

Az alábbi kisfilmben megnézheted, hogy hogyan “készül” a sáfrány:

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Írd be a neved