Fogj egy marék rizst és gyújtsd meg. Ami történni fog, lehet, hogy...

Fogj egy marék rizst és gyújtsd meg. Ami történni fog, lehet, hogy gondolkodóvá tesz…

Egyre több hír kering arról, hogy a rizs, amit a kereskedelemben vásárolunk, lehetséges, hogy tulajdonképpen műanyagból készült.

Hihetetlen még a rizst is hamisítják, mi pedig sokszor azzal a tudattal illesztjük be az étrendünkbe, hogy egészséges, és diétás. Mielőtt megennénk, járjuk utána, hogy igazi, vagy hamisított rizzsel van-e dolgunk.

Az alábbiakban néhány olyan módszert mutatunk, melyek segítségével kiszűrhetjük, hogy melyik a hamisított rizs, és melyik az igazi. A Kínából érkező, “meggyanúsított” rizs, nem teljes mértékben műanyag, ugyanis van még benne egy kevés krumplikeményítő is. Szakértők szerint, egy adag ebből a rizsből annyit jelent a szervezet számára, mintha megettünk volna egy nejlonzacskót.

Teszteljük a rizst, mielőtt megennénk!

1. Vízteszt

– egy pohár hideg vízbe tegyünk egy teáskanál rizst, majd alaposan keverjük össze. Ha rövid időn belül a rizs leülepszik a pohár aljára, akkor azt jelenti, hogy igazi rizzsel van dolgunk. Ha feljön a víz tetejére, akkor a rizs műanyagból van. Fontos megjegyezni, hogy a normális rizs esetében is megtörténik, hogy pár szem a víz tetején marad, de ez esetben csupán rossz, léha szemekről beszélhetünk.

2. Tűzpróba

– egy kiskanálban gyújtsunk meg egy gyufával egy kevés rizst. A műanyag rizs hamar elég, vagyis megolvad, és égett műanyag szaga lesz.

3. Mozsár teszt

– zúzzunk össze pár szem rizst egy mozsárban. Az igazi rizs fehér lisztszerű lesz, a hamisított sárgás porrá válik.

4. Penész teszt

– tegyünk egy kevés rizst légmentesen záródó edénybe, és helyezzük meleg helyre. Néhány nap múlva az igazi rizs megpenészedik, a hamis pedig ugyanolyan marad, mint új korában.
Nincs hozzászólás

Írj választ