Kutyakultúra: Pórázon vagy anélkül?

0
1129

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Habár a házi kedvenced alig várja, hogy sétálni menjetek, és ő a legboldogabb, ha a szabad levegőn lehet, a te kötelességed mégis az, hogy kordában tartsd őt, a saját érdekében! Fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy póráz nélkül a kutyus elvesztődhet, vagy ne adj’ isten, megsérülhet.

Meg kell őt tanítanod arra, hogy mindig a közeledben maradjon, és hallgasson a szavadra, még akkor is, ha a póráz lekerül a nyakáról!

Kicsi korától szoktasd már rá a nyakörvre

Amíg a négylábú hozzászokik a pórázhoz, mint a normális tárgyak egyikéhez, meg kell barátkoznia a nyakörvvel. Három hónapos korától már feltehetsz egyek a nyakára, de vigyázz arra, hogy sose szorítsd meg erősen. Hogy eltereld a figyelmét a furcsa és még zavaró dologról a nyakán, hívd játszani. Néhány óra múlva járj el ugyanígy, csupán annyi különbséggel, hogy ezúttal már a pórázt is csatold a nyakörvhöz.

Edzések, csakis nyugodt helyeken

Mit tehetsz, ha tényleg póráz nélkül vinnéd sétálni a kutyád? Megkezdheted egy olyan utcácskában, amely kevésbé forgalmas, vagy egy parkban. Fontos, hogy a kiválasztott helyen ne legyen túl nagy a zaj, egyébként a kedvenc nem a te parancsaidra lesz figyelmes. Az első ilyen séta ideje ne haladja meg a 15 percet, és jó ha hetente kétszer, háromszor is megismétled.

Te diktálod az ütemet

Egyike a legnagyobb feladatoknak és kihívásoknak, hogy megtanítsd a négylábút a te ritmusod szerint közlekedni. Se nem lassabban, se nem gyorsabban. Ahhoz, hogy mindig melletted haladjon, engedd kicsit hosszabbra a pórázt, és szabj meg neki egy folytonos lépési ritmust. Ily módon nyered el a figyelmét. Ha harapdálni kezdi a pórázt, blokkold azt le, hogy a kutya is vegye lassabbra a tempót. Amennyiben így is harapja, állj vele szembe, simogasd meg, majd haladjatok tovább az előbbi stílusban.

Te légy a helyzet ura

Ne húzd fel marad, ha a kutyus nem reagál elsőből a szavaidra. Ez érvényes abban az esetben is, ha vadászkutyát nevelsz (egy Basset Houndot, Golden Retrievert, Beaglet, Brac Germant, Settert vagy Labradort) – amitől elvárod, hogy ösztönösen a gazda parancsát figyelje, és engedelmeskedjen, követve a zsákmányt. Folytasd a pórázos sétákat, aztán te is rájössz, mikor fog figyelni rád. Ekkor engedd őt újra szabadon.

Engedd, hogy kirohanja magát

Amikor a pórázon való séta már megszokássá vált számára, semmi sem kellene megakadályozzon téged abban, hogy engedd őt néha fel-alá szaladgálni. Normálisan, nem történhet vele semmi. Még a legrakoncátlanabb kutyát is szabadon lehet néha engedni, ha előtte megkapta a kioktatást. Valahányszor kifut a látómeződből, szelíden hívd őt magadhoz. Fontos, hogy amikor hozzád szalad, simogasd és dicsérd meg. Marasztald magad mellett még 5 percig, aztán engedd újra rohanni. Megérti majd, hogy ez a rituálé örök részese a sétáitoknak.

A legnagyobb tanulság, illetve a legfontosabb tudnivaló: a póráz se nem játékszer, se nem büntetőeszköz! Ezt a kutyáddal is érzékeltetned kell, egyébként vagy rettegni fog tőle, vagy pedig sosem tudod őt megfegyelmezni!

Fotó: Flickr.com

MEGOSZTÁS


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!