Aki szereti a gombát, az valószínűleg savanyúságként sem veti meg az ízletes befőttesüvegbe eltett csemegét, így mikor éppen nem találni a piacon, üzletekben friss csiperkét, a hűtőből elővéve az eltett kalaposok könnyűszerrel felhasználhatók a különböző fogások mellé.
Olvasd el ezt is: 8 egészségtelen étel, amit a kardiológusok soha nem ennének meg – Azt is elárulják, miért!
Vásároljunk, vagy még jobb, ha a természetben találunk csiperkegombát. A savanyúsághoz egy kilót kell felhasználnunk, melléje még szükséges fél kilogramm vöröshagyma, 2-3 dl ecet, némi só, bors, babérlevél, szalicil, cukor és természetesen víz.
A gombákat értelemszerűen előbb megpucoljuk, ha túl nagyok, akkor felkarikázzuk. Közben odateszünk egy nagyobb fazékba vizet forrni, majd beletesszük a felvágott kalaposokat és pár percig hagyjuk a forró vízben, ezután kiszedjük és leszűrjük. A hagymákat felkarikázzuk, rászórunk némi sót, rátesszük a gombákat és a borsot és összekeverjük. Eközben elkészítjük az ecetes levet, (nem kell túl ecetes legyen) adjunk hozzá sót, cukrot és szalicilt, kevergessük a főzetet addig, amíg ezek feloldónak. A hagymával összekevert gombát rakjuk egy üvegbe, majd öntsük rá az elkészített levet, és pár babérlevelet is rakjunk a borkánunkba. Szorosan csavarjuk rá a kupakot, így a savanyúság mehet a hűtőbe, vagy a kamrapolcra. Készen is vagyunk. Egy hét múlva biztos beérik a gombasavanyúságunk.