Finom, könnyű, és habos. Készítsd el ezt a 100%-ban gluténmentes süteményt!

0
3844

A Paleo Kitchen Tv-konyha háziáasszonya, Camille Macres egy nagyon finom, és egészséges receptet osztott meg nemrég a rajongóival. Ez a gluténmentes, mutatós, és ízletes sütemény könnyen a kedvencünkké válhat. Készítsük el még ma!

paleo-desszert

A recept egyik különlegességeként említhető, hogy a hagyományos búzaliszt helyett a sokkal egészségesebb maniókalisztet kell használni. Mielőtt nekifognánk a sütésnek, írjuk össze a hozzávalókat, majd induljunk el egy bioboltba, hogy beszerezzük őket.

Mi a probléma a bolti süteményekkel?

Ezek gyakran annyira ízletesek, hogy könnyen rájuk lehet szokni. Azonban, mielőtt nagyon belelendülnénk a fogyasztásukba, nem árt elolvasni az alapanyagok listáját. Nagyon sok cukrot, ízfokozót, színezéket, aromanyagot stb. tartalmaznak. Ezenkívül pedig a fehér liszt sem tesz túl jót a szervezetünknek. A búzaliszt, cukor, és tojás kombinációjából készített sütemények nem túl egészségesek.

A cukor, és a finomított gabona beindítja az agyban a dopamin termelődést, hatása pedig hosszútávon egészen hasonlatos a kábítószerekhez. Megeszünk egy tepsi édes süteményt, és egy idő után egyre többet, és többet szeretnénk belőle. Függőséget okozhat, mivel fokozza a boldogságot.

Egészségesebb a gluténmentes sütemény?

Az elmúlt évtizedben a vélemények igencsak megoszlanak a gluténról. Vannak, akik állítják, hogy teljes mértékben egészségtelen, mások pedig csak néphisztériának tartják a gluténellenességet. Az viszont tény, hogy az elmúlt időben egyre több ember lesz gluténérzékeny. Ha felbomlik a bélrendszer egyensúlya, akkor sokkal kisebb mértékben tudjuk megemészteni a glutén tartalmú élelmiszereket. Ebben az esetben a bélrendszerben beindul a rothadási folyamat, gázképződés, és puffadás alakul ki.

Az ételeink elkészítéséhez válasszunk inkább egy gluténmentes lisztet. Ezeket már a bioboltokban könnyen beszerezhetjük. A manióka liszt, a szárított gyökér porrá őrölt változata, teljesen gluténmentes, ezért kiválóan alkalmas a mindennapos használatra.

Készítsük el az alábbi gluténmentes süteményt manióka lisztből.

Hozzávalók:

A süteményhez:

  • 1 ¼ csésze víz,
  • ½ csésze vaj,
  • 1 csipet só,
  • 1 csésze manióka liszt,
  • 4 tojás.

A krémhez:

  • 2-3 csésze kókusztej (6-8 órát hűtsük használat előtt),
  • ízlés szerint valamilyen természetes édesítőszer.

Csokoládé öntet:

  • 16 dkg fekete, tejmentes étcsokoládé,
  • 1 csésze teljes zsírtartalmú kókusztej.

Elkészítés:

1. Egy dupla falú edényben vízgőzben olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a sót, és a vizet.

2. Adjuk hozzá a manióka lisztet, és kis lángon addig kavargassuk, amíg sűrű masszát nem kapunk. A tojásokat is keverjük bele a masszába. Vigyázzunk, hogy csomómentes legyen.

3. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni 4-5 percen keresztül.

4. Tegyük egy habzsákba a masszát, és nyomjunk kis kupacokat belőle egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Előmelegített sütőben, süssük 25 percig.

5. Közben a mixert állítsuk a legerősebb fokozatra, és verjük fel a kókusztejet, majd adjuk hozzá az általunk választott édesítőszert is.

6. Amikor megsültek a fánkocskáink, vágjuk ketté őket, és töltsük meg az imént elkészített krémmel.

7. Készítsük el a csokoládé öntet és nyomjuk rá a fánkok tetejére. Ezután egy kis időre tegyük a hűtőszekrénybe, amíg megszilárdul az öntet.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Írd be a neved