Az aszalt paradicsom igazi kuriózumnak számít. Ha egy étterembe aszalt paradicsomot kínálnak köretnek, felvisítunk örömünkben, és képesek vagyunk elsőként lekapni az áruházak polcairól, még ha kissé borsos árat is kell fizessünk érte.
Olvasd el ezt is: 8 egészségtelen étel, amit a kardiológusok soha nem ennének meg – Azt is elárulják, miért!
Pedig az aszalt paradicsom lehetne magyar csemege is. A paradicsom tonnaszámra terem, eltesszük, befőzzük, sűrítjük szósznak, fogyasztjuk léként, leveként, ízesítőnek, nyersen, salátákban, és százféleképpen, de aszalás még nem éli virágkorát. Pedig egyszerű és fantasztikus ízt ad ételeinknek egész évben.
Eredetileg az aszalt paradicsomot őshazájában a háztetőn szárítják heteken keresztül, akárcsak mi a teafüvet például, de egyszerűbbnek és praktikusabbnak tűnik a sütőben aszalni, mivel így nem kell őrizni, hogy az ínyencség iránt érdeklődők el ne lopják.
A sütőtől függ, hogy mennyi időt és milyen hőfokon kell aszalni, ezt mindenki saját maga tudja kitapasztalni.
» Személyiségteszt: fontos dolgot árul el rólad az, ahogyan a hüvelykujjaidat tartod, amikor a kezeidet összefogod
» Hogyan figyelnek minket otthon: 10 eszköz, amelyen keresztül kémkedhetnek utánad!
» A nő kíváncsiságból vásárolt egy DNS-tesztet magának és az apjának, de az eredmény megrázó hatással volt a családra
» A buddhizmus szerint ezt a 10 dolgot a lehető leghamarabb törölnöd kellene az életedből!
Tapasztalatok szerint négy és tíz óra szükséges az aszalódáshoz. Készülhet félig aszaltra is, így nem lesz annyira száraz, különlegesebb és némely ételekhez köretnek például jobban talál. Jó, hogyha hosszúkás paradicsomokat tudunk választani, így jobban mutat, és talán hamarabb is elkészül, mint a nagy kövér, húsos példányok. Hosszába félbevágjuk a paradicsomokat, majd tepsibe helyezett fóliára a húsos résszel lefele fordítva helyezzük. Egy picit meglocsolhatjuk olívaolajjal is, ha van kéznél oregánó, kakukkfű, bazsalikom szórjuk meg vele. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A félig szárított rövidebb ideig eláll, körülbelül 1-2 hétig, ezt tároljuk olívaolajban üvegbe zárva. A teljesen szárított simán egy dobozban vagy papírtasakban is eláll. Ételeinket ízesítsük aszalt paradicsommal, vagy csakúgy nassolgassunk belőle kedvünkre.