6 egészségügyi veszélyforrás, amely az ágymatracba bújt meg!

0
2194

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Nem gyakran fordul meg a fejedben, hogy az ágyad, amelyben az igazak álmát alszod, gyakran betegségeket okozhat. Pedig fennáll annak a kockázata, hogy bizonyos mikroorganizmusok, kémiai anyagok gondot okozzanak, ezért nem árt, ha elővigyázatos vagy.

6 egészségügyi veszélyforrás, amely az ágymatracba bújt meg!

Következzen 6 ilyen veszélyforrás, amelyre érdemes odafigyelned.

1. Baktériumok, vírusok

A régi ágymatracok, szivacsok a kórokozók inkubátoraiként szolgálnak, de a penészgombáról sem szabad megfeledkezni. Tanulmányok megállapították, hogy a több éves ágymatracokban staphylococcus baktérium törzsek lehetnek jelen, amelyek akár súlyos fertőzéseket is okozhatnak, és még az antibiotikumos kezelések sem mindig hatásosak ellenük.

A szakemberek szerint az ágymatracot legalább 7 évente érdemes újra cserélni.

2. Atkák

Tudtad, hogy minden ágymatracban 100 ezer és 1,5 millió közötti poratka élheti mindennapjait? Ezek az apró teremtmények imádják a nedvességet, a páradús levegőt, a meleget, ami az ágymatracban, lepedőkben meg is van, így remekül tudnak szaporodni. Elhalt hámsejtekkel, hajszálakkal táplálkoznak, viszont az ürülékük, ami gyakorlatilag a porba keveredik bele, légzési panaszokat, asztmás rohamokat, allergiás tüneteket okozhat, ami megnehezíti a hétköznapokat. Időszakos tisztításra van szükség, hogy az atkák elszaporodása megakadályozható legyen.

3. Poloska

Szerencsére ezek a kis rovarok nem jelentenek különösebb veszélyt az emberre, de csípni azt viszont tudnak, ami viszketéssel, a bőr begyulladásával jár. Egészségügyi alkohol és víz keverékével kell befújni az ágymatracot, hogy eltűnjenek a poloskák.

4. Mérgező vegyületek

Legtöbb esetben a gyártás során a matracot egy tűzálló réteggel vonják be, ami formaldehidet, bórsavat tartalmazhat, ami káros az egészségre, allergiát, a hormonháztartás megbomlását okozhatja, de nem zárható ki a rák kockázata sem. Sőt, ez a tűzálló borítás más kémiai vegyületekkel is reakcióba léphet, így még veszélyesebbé válhat a matrac, ezért a organikus anyagokból készült, bio matracot érdemes vásárolni.

5. Penész

A nedves matrac remek környezet a penészgombák számára, amelyek spórái légzési panaszokat, köhögést, fejfájást, asztmás rohamokat idézhetnek elő. Megelőzés szempontjából érdemes a matracot kéthetente alaposan kiszellőztetni, de ha már a penész láthatóvá válik, ki kell dobni és új matracot kell vásárolni helyette.

6. Szivacsból készült matracok

Ezek a matracok az elmúlt években nagyon népszerűvé váltak, viszont szinte semmilyen természetes anyagot nem tartalmaznak, káros kémiai összetevőket viszont igen, mint amilyen a metilbenzol, amely az idegekre van rossz hatással, szédülést, ájulást, fejfájást okozva. Ezért érdemes egy pillantást vetni arra, hogy miből készül a matrac, mielőtt sor kerülne a vásárlásra.
Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!