Bár kötelező tananyag volt, téves információkra alapult – 5 történelmi tett, melynek semmi köze a valósághoz

0
1059

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Köztudott tény, hogy a történelemnek mindig is szüksége volt hősökre, a hősöknek pedig magasztos tettekre ahhoz, hogy az utókor számára örökéletűek maradjanak. Valószínűleg így születtek olyan hamis állítások, melyeket igazként sajátítottunk el, holott valójában sosem történtek meg, vagy legalábbis nem olyan formában, mint ahogyan azt a történelmi könyvek állítják.

Bár kötelező tananyag volt, téves információkra alapult – 5 történelmi tett, melynek semmi köze a valósághoz

Íme 5 ezek közül, melyeket a CNN válogatott nekünk össze:

1. A vikingek története, akik felfedezték Amerikát – október 9-én például az USA-beliek Leif Eriksson napját ünneplik, vagyis azelőtt a viking előtt róják le a tiszteletüket, aki elsőként lépett észak-amerikai földre. Ezen a napon az emberek szarvas kalapokat viselnek, a valóság azonban teljesen más. Egyrészt, semmi sem bizonyítja, hogy a vikingek valaha is szarvval ellátott fejfedőben jártak volna. Másrészt pedig alátámasztott tény, hogy Kolumbusz Kristóf volt az, aki felfedezte Amerikát.

2. A népszerű „Hadd egyenek tortát!” mondat – a Mária Antóniának tulajdonított kijelentés inkább mítosz, mint valóság. Mindannyian úgy tudtuk, hogy Mária Antónia volt, aki ezt mondta, mikor a francia parasztok amiatt siránkoztak, annyira szegények, hogy még kenyeret sem tudnak megengedni maguknak. A történészek szerint azonban Mária Terézia, 14. Lajos felesége ejtette ki ezeket a szavakat, egy évszázaddal korábban.

3. A George Washington köré szőtt legendák – igen, az USA első elnökének komoly fogproblémái voltak. Bár évtizedeken át protézist viselt, fele sem igaz annak, hogy ezek fából készültek! A források szerint, Washingtonnak többféle nyersanyagból készült műfogsor, beleértve az aranyat, ólmot és elefántcsontot. Mindemellett az a történet sem igaz, mely szerint az elnök kivágott volna tőből egy cseresznyefát csak azért, hogy utólag kijelenthesse, ő sosem hazudik.

4. A kis Napóleon – bár Napóleon nevéhez mindig is magasság-komplexus fűződött, ő sosem volt a korához képest túl alacsony ember! Abban az időben ugyanis az átlagos francia férfiak nem voltak sokkal magasabbak Bonaparte Napóleonnál. A félrevezetést a brit propaganda végtermékének tulajdonítják, amely mindent bevetett azért, hogy csorbítani próbálja a francia vezető népszerűségét.

5. Newton almája – mindenki ismeri a történetet, mely szerint Isaac Newton akkor fogalmazta meg a vonzás törvényét, amikor egy almafa alatt pihent, és a fejére pottyant a termés. 2010-ben azonban a londoni Royal Society közzétett egy digitalizált eredeti kéziratot, ami felfedi a teória valódi körvonalazódását, éspedig: Newton az édesanyja Lincolnshire-beli kertjében tartózkodott, amikor észrevette, hogy az almafáról lepottyan a termés. De sehol sem említi az irat, hogy az alma a fizikus fejére esett volna.

MEGOSZTÁS


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Írd be a neved