Függönyért küldték, míg ő a Stonehenge-el tért vissza – a jogász története, aki a világ 7 csodájának egyikét vásárolta meg a feleségének!

0
1231

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Az Angliában létező Stonehenge, melyet ezelőtt 4500 évvel építettek, nem mindig volt elérhető a turisták számára! 1824-ig volt magántulajdonban – előbb Queensbury hercegének, majd az Antrobus családnak a birtokában volt.

Gondoltad volna, hogy a világ 7 csodájának egyike valamikor családi örökség volt? Amikor az utolsó leszármazott is elhunyt, aki megörökölhette volna, a Stonhenge-et elárverezték. Az eseményre 1915. szeptember 21-én került sor. Ekkor Cecil Chubb, jogász megvásárolta a kőtömböket, és a feleségének ajándékozta. 6600 angol fontot adott a Stonehenge-ért – ami nagyjából 1 millió dollárt érne ma.

„Azt mondják, Mary függönyre vágyott, de az ügyvéd teljesen mással tért haza…” – nyilatkozta Heather Sebire, a Stonehenge jelenlegi gondnoka. 1918. október 26-án azonban Chubb történelmet írt: átruházta a műemlék tulajdonjogát a brit államra.

A BBC a következőket írta az esemény kapcsán: Nagy-Britannia akkori miniszterelnöke, David Lloyd George az adományozó Sir Cecil Chubb-ot a Stonehenge Első Bárójának nevezte ki. Chubb egyébként nem mindennapi élettörténettel rendelkezik. A gazdag jogász szegény családból származott. Egy szíjgyártó apa fiaként született, de tanulmányaival a Cambridge-i Egyetemig tornászta fel magát, majd védőügyvédként diplomázott. Rengeteg pénzt keresett, és szinte bármit megengedhetett magának – többek között azt is, hogy egy építészeti csodát vásároljon a feleségének, melyet később az államnak adományozott.

Trevor Rowley írása szerint, 1927-ben a brit hatóságok kampányt indítottak a Stonehenge restaurálására. Az 1930-as években havonta közel 15 ezren látogatták meg a műemléket. 1986-ban az UNESCO a világörökség kincsévé nyilvánította az építményt. Jelenleg az English Heritage gondoskodik róla – az alapítvány, mely a brit történelmi műemlékeket tartja nyilván. A British National Trust pedig felvásárolta a titokzatos kövek körüli területeket, hogy konzerválhassa a Stonehenge-t az utókor számára.

2014-ben közel 1,3 millióan voltak kíváncsiak a Stonehenge nagyszerűségére, közöttük Barack Obama, amerikai elnök is. Neked már volt szerencséd élőben megcsodálni a Stonehenge-t?

MEGOSZTÁS


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Írd be a neved