Hihetetlen veszélyekkel jár az ülőmunka! Lehet még ma szakmát fogok váltani!

0
2365

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Na pihenjünk egyet! – mondják sokan, és leülnek egy székre, fotelbe, kanapéra. Az ülés a lehető legegészségtelenebb testhelyzet, amit csak választhatunk. Az alábbi ábrán részletesen láthatjuk, hogy melyik testrészeinket terheli meg.

Fotó: Pixabay.com
Fotó: Pixabay.com

Az emberek nagyrésze sajnos ülőmunkát végez, ami azt jelenti, hogy 10-12 órán keresztül görnyed egy monitor előtt. Egy kutatás keretén belül, szakemberek bebizonyították, hogy mennyire káros az, ha hosszú időn keresztül, megszakítás nélkül csak ülünk.

Ráadásul ilyenkor még a testtartásunk is helytelen.

Számos betegség alakulhat ki az ülőmunka következtében, ezek közül a legveszélyesebb a hasnyálmirigybetegség, a különböző szívproblémák, vagy a vastagbélrák. Hihetetlen nyomás nehezedik bizonyos izmokra, a gerincre, a lábakra, és a nyakra is.

A szakemberek szerint minden órában álljunk fel a székről, és sétáljunk legalább 5 percen keresztül. A számítógépes munkába sajnos annyira bele lehet feledkezni, hogy sokszor 8-12 óra múlva sem vesszük észre, hogy egész nap egy széken görnyedtünk. Ha annyira szigorú munkatempónk van, hogy nem tudunk óránként felállni egy kis időre, akkor a munkanap lejárta után minden nap szánjuk egy fél órát a mozgásra. Kocogjunk, sétáljunk, kerékpározzunk, menjünk konditerembe.

Az alábbi ábrán láthatjuk, hogy mennyire megterheli a szervezetünket az ülőmunka.

ulomunka

MEGOSZTÁS


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!