Igazi varázsmese áll a világ legszebb vízesésének a hátterében. Olvasd el a Bigéri-vízesés legendáját!

0
3398

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Feltetted valaha magadnak a kérdést, milyen lehet a világ legszebb vízesése? Ha igen, fogadni mernénk, hogy a híres Niagara ugrott be! Hát jó… Akkor elmondjuk neked, hogy 2013-ban a The World Geography amerikai honlap nem mást, mint a Bigéri (Bigăr)-vízesést helyezte a toplista élére, ami a világ leggyönyörűbb vízeséseit gyűjtötte össze!

Ez a természeti létesítmény a 45 fokos szélességi körön helyezkedik el, Romániában. A Krassó-Szörény megyei Néra-szoros Nemzeti Parkban található a Minis-völgyben, félútnyi távolságra Anina és Bozovici települések között, az 57B országúton. Nagyjából 7–8 méter magas, és úgy néz ki, akár egy mohával befedett kúp. Valójában ez az a hely, ahol a Bigéri csermeny a Minis folyóba torkollik, meseszép környezetben.

A Bigéri forrás különösen tiszta, és egy 50 méternél valamivel magasabb sziklából tör a felszínre. A víz átszeli a szintén Bigéri névre hallgató barlangot, majd körülbelül 200 méter után a folyóba ömlik, a Bigéri-vízesést alkotva. A látványosság azután vált igazán népszerűvé, hogy 2013-ban világelső lett a vízesések körében, 2010-ben pedig a National Geographic Traveler turistakalauz is cikket írt róla, mint mesebeli gyönyörűséggel bíró idegenforgalmi úticél.

De tudtad, hogy a Bigéri-vízesés mögött is egy legenda áll? Állítólag a történetet egy helybéli tanítónő találta ki, csak hogy még jobban felcsigázza a turisták érdeklődését.

A legenda szerint, a vidéken egy paraszt család élt, akinek csupán egyetlen bánata volt: nem volt örököse. Egy éjjel, a feleség álmában egy boszorkány jelent meg, és azt jósolta neki, hogy csakis akkor születik utódja, ha a vízesés vizéből a két világ határánál iszik. De felhívta a feleség figyelmét: amennyiben kislányt hoz a világra, számára tiltott lesz a szerelem, így idejekorán meghal majd. A nőt nem érdekelte a boszorkány fenyegetése, ivott a vízből, és pár hónap múlva egy gyönyörű kislányt tarthatott a karjában. A lány felcseperedett, és őrülten beleszeretett egy Bigér nevű jóképű legénybe. Büntetésül az édesapja bezárta őt a forrás melletti barlangba. Kétségbeesett kiáltozásaira csak a boszorka figyelt fel, akinek annyira megesett a szíve a lányon, hogy a hajából egy gyönyörű vízesést varázsolt. Ezen peregnek le még ma is a lány fájdalommal teli könnyei.

A legenda azt is elmondja, hogy a lány megmentésére a legény is odasietett, bevetette magát a vízbe, de megfulladt. Ekkor a lány szíve is megszakadt. Egy másik világban találkozott a lelkük, ahol a szerelmük végre beteljesedhetett. Azóta, a szerelmesek ide járnak megpecsételni az egymás iránti érzelmeiket, és hogy a szerelmük örökké tartson, isznak egy kortyot a Bigéri vizéből.

MEGOSZTÁS


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Írd be a neved