Nem sportolnak, dohányoznak, és soványnak sem mondhatók. Mégis, az olasz falucska lakói élnek a legtovább! Ez a TITKUK!

0
6254

Az Olaszország dél-nyugati részén fekvő Acciaroli falu nem egy átlagos hely. Lakóit ugyanis a hosszú élet ajándékával áldotta meg a sors: minden 10 falubeliből egy betöltötte már vagy túl is lépte a 100. életévét!

Nem sportolnak, dohányoznak, és soványnak sem mondhatók. Mégis, az olasz falucska lakói élnek a legtovább! Ez a TITKUK!

A kutatók kíváncsiságát felcsigázta ez a statisztikai adat, és úgy döntöttek, utánajárnak a dolognak. Sikerült is megfejteniük a rejtély nyitját, így most már előttünk is világos lehet, hogy a 700 fős falucskában miért élnek oly hosszú életet az emberek. A kutatás eredményeiről a The Independent számolt be.

Miután hat hónapot töltöttek Acciaroliban, a római Sapineza Egyetem és a Sandiegói Orvosi Iskola kutatói megállapították, életkorukhoz képest a helybélieknek meglepően jó véreredményeik vannak! Több, mint 80 idős lakostól vettek vérmintát, melyből kiderítették, az alanyok adrenomedulin szintje megfelel egy 20–30 éves fiatalénak. A tudósok szerint, a csökkent hormonszint nagy mértékben hozzájárul az élettartam kitolódásához, ugyanis az adrenomedulin a vérfalak megrongálódását eredményezi, így hozzájárul a keringési problémák kialakulásához.

Bár rámutattak arra, amiben a titok rejlik, a kutatók a jelenségre még nem tudnak pontos magyarázattal szolgálni. Minden bizonnyal, a táplálkozás és a fizikai aktivitás ott van a fő befolyásoló tényezők között. Acciaroli lakói ugyanis saját kezűleg fogott halat, általuk felnevelt nyulat és szárnyasokat fogyasztanak, a kertjeikben termelt zöldségekkel, gyümölcsökkel és olívaolajjal. Továbbá rengeteg rozmaringot is használnak, amelyről köztudott, hogy mennyire jó hatással van az agyi funkciókra.

Ott tartózkodásuk alatt a tudósok azt is megállapították, hogy az olasz falu lakói sokkal kevesebb egészségügyi problémával küszködnek, mint a nyugati szomszédaik.

„Rájöttünk, hogy ők nem szenvednek krónikus betegségekben, mint a világ lakóinak nagyrésze.” – állt a tanulmányban. Ráadásul aktív szexuális életet élnek, még az előrehaladott korban is, és talán ez egy újabb magyarázat arra, amiért az életük jóval hosszabb az átlagnál.

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Írd be a neved