A törzs, melynek női tagjai “orrdugókat” hordanak. Nézd meg mi volt az oka ennek a szokásnak!

0
8786

Az indiai Arunachal Pradesh régióban élő Apatani nők egy igen különös szokásnak hódolnak. Az első menstruációjuk kezdetétől fogva furcsa “orrdugókat” hordanak. A különleges jelzésértékű szokást Cezary Wyszynszki fotográfus örökítette meg. Alább az ő felvételét láthatjuk.

A törzs, melynek női tagjai “orrdugókat” hordanak. Nézd meg mi volt az oka ennek a szokásnak!

Az Apatani törzs tagjai egy indiai kisfaluban, a Ziro völgyében élnek. Amikor a lányok felnőtté válnak, egy törzsi szertartás keretén belül fekete korongokat helyeznek az orrukba. A helyi közösség megítélése szerint a legszebb lány kapja a legnagyobb korongot.

Ezt a beavatási rítust az 1970-es években gyakorolták utoljára, így ma már csak az idősebb asszonyok orrában látható ilyen karika. A törzs női tagjai nem csak orrkarikával, hanem egy, az arcot félbevágó tetoválással is büszkélkedhettek.

Európai szemlélőként ez a testfestés inkább fura, mint szép, de az ottani nők nagyon büszkén viselik mind az orrkarikát, mind pedig a tetoválást. Ezek a furcsa megbélyegzések azért alakultak ki, mert régen sokszor rabolták el a törzs gyönyörű női tagjait. Ennek megfékezése érdekében a törzsfőnök kitalálta, hogy hordjanak az orrukban karikát, és legyen az arcukon tetoválás. Ezek után már senki sem tartotta őket annyira szépnek, hogy elrabolja.

Save

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Írd be a neved