Yuliya Gippenreyter elárulja, hogy mi állhat a negatív érzelmeink hátterében

0
4805

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A pszichológus szerint az olyan érzelmek, mint például a düh, szorongás, félelem, depresszió, olyan morális érzelmekből keletkeznek, mint például a fájdalom, félelem, vagy a harag. Az érintett személyek gyakran nem beszélnek senkinek arról, hogy éppen mi zajlik le bennük, nem osztják meg gondolataikat, és később ezek hatványozottan jelenhetnek meg az életükben, depresszió, szorongás, vagy düh formájában.

Yuliya Gippenreyter elárulja, hogy mi állhat a negatív érzelmeink hátterében

Az ilyen embereknek szükségük van szeretetre, megértésre, elfogadásra, arra, hogy legyen valaki mellettük, munkahelyi-, és tanulmányi sikerekre, hogy képességeiket megmutassák a nagyvilágnak.

Az emberi társadalom még a mai napig sem tanulta meg, hogy mennyire fontos az, hogy lelkileg ki tudjunk teljesedni, jól érezzük magunk a bőrünkbe. Kissé merészen, de akár azt is kijelenthetjük, hogy a siker titka abban rejlik, hogy mennyire vagyunk jóban önmagunkkal. Ha tudjuk, hogy kik vagyunk, mit akarunk, és legfőképp, hogy mennyit érünk, akkor szeretni fogjuk az életet.

A boldogság nem a környezettől, a munkakörülményektől, a pénztől, vagy az időjárástól függ, hanem leginkább a gyerekkorunkból magunkkal hozott érzelmi “poggyásztól”. Ha valaki hosszútávon hibát-hibára halmoz, akkor csökkenni fog az önbecsülése. Ha nem kapta meg gyerekkorban a megfelelő érzelmi alapozást, akkor egy idő után akár össze is omolhat.

Ezenkívül persze az is nagyon fontos, hogy az önbecsülésünk a helyén legyen. Azt, hogy hogyan látjuk önmagunk, vagy a világot, bármelyik pillanatban megváltoztathatjuk, csak rajtunk múlik.

Kutatások alapján bebizonyították, hogy az önbecsülés nagyban befolyásolja az életminőségünket is. Az alapot a szüleinktől kaptuk meg, hiszen nagyon sok múlik azok, hogy hogyan tekintettek ránk gyerekkorunkban. Nem mindegy, hogy bíztak bennünk, vagy állandóan lekicsinylően beszéltek rólunk. A pozitív hozzáállás segítségével viszont sokkal könnyebben túlélhetjük a lelki megrázkódtatásokat.

Mit kell tennünk?

Mondogassuk magunknak sűrűn, ha kell egész nap: “Szeretem magam. Meg tudom csinálni. Értékes vagyok”.

Az érzelmi energiánk egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy bármikor újratölthető. Csak rajtunk múlik, hogy belesüppedünk a kényelmes közönybe, vagy megpróbáljuk az élet naposabb oldalát figyelni.

MEGOSZTÁSHa nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!