Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A csernobili Lenin névre keresztelt atomerőmű 18 kilométerre található Csernobil városától, az ukrajnai Pripjaty város mellett fekszik. Építése az 1970-es években kezdődött el, négy atomreaktroból áll. 1986. április 26-án a négyes atomerőmű gőzrobbanás következtében kigyulladt, majd a robbanások sorozata után bekövetkezett a nukleáris katasztrófa. A világ egyik legnagyobb, máig kiható katasztrófája történt azon a húsvét előtti hajnalon.

csernobil

A sugárszennyeződés óriási mértékben lepte el a világ több részét, többek közt Európát, az Egyesült Államok keleti részét, Ukrajna, Oroszország és Fehéroroszország területét. A radioaktív hulladék több, mint 60%-a Fehéroroszországba került, ekkor kb. 200.000 embert telepítettek ki.

Csernobil területére ma is nagyon veszélyes ellátogatni, éppen ezért nem sokan akadnak, akik önszántukból felkeresnék a katasztrófa helyszínét. Az alábbi felvétel egy drónra rögzített kamera segítségével készüt.

Danny Cooke filmrendező a szinte érintetlen állapotban megmaradt helyszínt örökítette meg. Szívszorító látvány az ablakokon kinövő zöld növényzet, a körhinta, az ottmaradt játékmackó, a kórházi oxigénmaszk, és a számtalan irat, könyv.

Az 50 lakosú város ma tejesen üresen áll, ugyanolyan állapotban, mint a robbanás után, mintha lakói mind elmentek volna nyaralni.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!