Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az ICAO – Nemzetközi Civil Légiszervezet adatai szerint, az elmúlt 10 évben bekövetkezett légikatasztrófák 8%-ban a felszállás közben, 21%-ban a landolás közben, és kb 71%-ban a tengerfeletti repülés közben történtek. A balesetek elemzéséből kiderült, 75%-uk emberi hiba miatt következett be, míg a többiért a műszaki meghibásodások voltak a felelősek.

repulozuhanas

Mennyire jó lenne, ha egyetlen légikatasztrófa sem követelne többé emberi életeket! Kívánságunk valóra válása talán nincs is olyan messze. A szakemberek ugyanis kifejlesztettek egy repülőgép-prototípust, mely képes megoldani a katasztrófákat okozó problémákat. Míg a repülő működésben van, sajnos bármikor felléphetnek olyan gondok, melyek veszélyeztetik az utasok testi épségét.

A mérnökök találmánya egy olyan légihajó, melynek leváló kapszulája egyetlen gombnyomásra kiszabadítható. Ez az utastérnek megfelelő géptest biztonságosan landol úgy a földön, mint a vízen, a hozzácsatolt két óriási ejtőernyőnek köszönhetően. Ugyanakkor légzsákokkal is ellátták, melyek rögtön kinyílnak, amikor a kapszula a földdel vagy a vízzel érintkezik.

Tatarenko Vladimir Nicolaevici nevéhez fűződik a megoldás, mely képes a nullára csökkenteni a légikatasztrófák áldozatainak számát azáltal, hogy az utastér épségben különválik a meghibásodott géptesttől. Bár a repülőgép súlya jelentősen nő az új technika alkalmazásával, az utasok túlélési lehetősége viszont garantált.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!