Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Egyetlen hatalmas sátortáborrá alakult péntek hajnalra London belvárosa, ahol a csípősre fordult időjárás ellenére hazai és a világ legtávolabbi zugaiból érkezett rajongók tízezrei várták karneváli hangulatban Vilmos trónörökös és menyasszonya, Kate Middleton esküvőjét.

Nézd élőben az esküvőt ITT.

Vilmos – Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban – pénteken, közép-európai idő szerint délben esküszik örök hűséget polgári származású kedvesének az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában, a parlamenttel szemközt emelkedő Westminster-apátságban.

Ez lesz az utóbbi harminc év legnagyobb társadalmi eseménye Nagy-Britanniában; legutóbb Károly és Diana 1981 júliusában tartott esküvőjét előzte meg hasonló várakozás.

A pénteki ceremónia várhatóan minden idők legnagyobb médiaeseménye is lesz: óvatos becslések szerint a közvetítést kétmilliárd néző kíséri figyelemmel világszerte.

Sok ezren azonban élőben szeretnének legalább egy pillantást vetni a trónörökösi párra. Péntek hajnalra a Westminster-apátságtól a Buckingham-palotáig – a királyi család fő rezidenciájáig – megszámlálhatatlan sátor lepte el London belvárosát, és a táborozó rajongók maguk is turistalátványossággá váltak.

Csütörtökön késő este meglátogatta őket Vilmos herceg is, aki – hatalmas üdvrivalgás közepette – tett egy körsétát a táborozók körében, kezet rázva és szóba elegyedve néhány tucat szerencséssel édesapjának rezidenciája, a Clarence House környékén. Vilmos közölte: leginkább arra koncentrál, hogy hiba nélkül el tudja mondani házassági fogadalmának szövegét.

Menyasszonya az esküvő előtti utolsó éjszakára az egyik legpatinásabb londoni szállodába, a Buckingham-palotához közeli Goring hotelbe költözött be édesanyjával, édesapjával és testvéreivel együtt.

Kate és családjának hölgytagjai a hotel ötszobás királyi lakosztályát bérelték ki. A királynő állítólag felajánlotta unokája arájának, hogy az esküvő előtti éjszakát töltse a Buckingham-palotában, ám sajtóértesülések szerint Kate “semleges” környezetben kívánt felkészülni a nagy eseményre.

Ehhez a szálloda luxuskörülményeket teremtett számára: több mint 150 ezer fontért (45 millió forintért) a padlótól a mennyezetig kitatarozták a lakosztályt. A falakra négyzetméterenként 500 fontba (155 ezer forint) kerülő selyemtapéta került, a két fürdőszobában vízálló televízió nézhető a kádból, a szobákat pedig nemes porcelánok, festmények, kézi gyártású tölgyfa bútorok díszítik.

Péntek reggel fodrász- és sminkmesterek érkeznek a lakosztályba, hogy Kate Middleton az eseményhez méltó külsővel jelenhessen meg az apátságba meghívott 1900 vendég és a tévénézők milliárdjai előtt.

Kate esküvői ruhájának kinézete és a tervező kiléte azonban továbbra is hétpecsétes titok. A tévénézők még akkor sem alkothatnak képet a ruháról, amikor az ara – pontosan kilenc perccel a szertartás kezdete előtt – kilép a Goring hotel ajtaján, hogy édesapja oldalán, a királyi család által rendelkezésére bocsátott Rolls-Royce-szal az apátsághoz hajtasson, mivel a szálloda bejárata elé hevenyészett paravánt emeltek. Így majd csak akkor válik ismertté a ruhaköltemény, amikor Kate belép az apátságba.

Vilmos – a királyi légierő aktív állományú helikopterpilótája – az előzetes találgatások szerint valószínűleg a brit fegyveres erők valamelyik fegyvernemének díszegyenruhájában fogadja kedvesét.

Rolls-Royce és hintó is lesz

Kate Middleton azzal a különlegesen kialakított Rolls-Royce-szal érkezik a templomhoz, amelyet néhány hete az egyetemi tandíjak felső határának emelése ellen tiltakozók megtámadtak és alaposan megrongáltak. A patinás jármű éppen Károly herceget és feleségét, Kamilla hercegnőt szállította egy rendezvényre az előkelő londoni Regent Streeten, amikor a tüntetők nekiestek a kocsinak, fehér festékkel öntötték le, egyik ablakát bezúzták, és a karosszériát sem kímélték.

A javítás több hetet vett igénybe.

Az esküvői ceremóniáról a trónörökösi házaspárt és családtagjaikat hintókonvoj szállítja a Buckingham-palotában rendezendő állófogadásra. Ha nem esik az eső, Vilmos és felesége az 1902-ben gyártott, nyitott királyi hintón, a State Landaun hajtat az apátságból a palotához. Őket Harry herceg és Philippa Middleton, Vilmos öccse és Kate húga, a két esküvői tanú követi, utánuk a nyoszolyólányok, mögöttük pedig II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg hintója halad a sorban. A konvoj utolsó hintójában Károly herceg és felesége, valamint Kate Middleton szülei utaznak.

Az előkészületeket az utolsó pillanatig beárnyékolta az egyre inkább elmérgesedő vita arról, hogy a két legutóbbi miniszterelnök, a munkáspárti Tony Blair és Gordon Brown miért nincs a szertartásra meghívott 1900 vendég között. Az udvar hivatalos indoklása az, hogy nem állami, hanem magánjellegű családi eseményről van szó, amelyre a politikusok közül azok hivatalosak, akiket a lovagi rend tagjai közé emeltek. Így kapott meghívót a két másik volt kormányfő, a konzervatív párti Sir John Major és Lady Margaret Thatcher, jóllehet utóbbi – megrendült egészségi állapota miatt – nem lesz jelen.

Jack Straw, a Labour veterán politikusa a BBC-nek nyilatkozva “átgondolatlan és hibás” döntésnek nevezte Blair és Brown mellőzését.

További kellemetlen politikai felhangot adott az esküvői előkészületeknek, hogy a brit külügyminisztérium csütörtök este visszavonta Szíria londoni nagykövetének meghívását, tekintettel a Szíriában zajló kormányellenes tüntetések részvevőivel szembeni brutális hatósági fellépésre.

A trónörökösi pár üdvözlésére kivonuló százezreket azonban mindez várhatóan hidegen hagyja, a rajongók a hercegi tündérmesének akarnak örülni, feledve minden politikai torzsalkodást.

(MTI)

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!