Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A prosztatarák egyre gyakoribb betegség kezd leni a férfiak körében. Éppen ezért számos mítosz kering erről a betegségről, íme pár ilyen, amelyről most lerántjuk a leplet.

1. A prosztatarák az idős férfiak betegsége

Ez az egyik legelterjedtebb és legbecsapósabb mítosz, ami a prosztatarákról kering a neten. Az igaz, hogy a legtöbb prosztatarákban szenvedő páciens elmúlt már 65 éves, de a fiatalabb korosztályban is fellelhető a betegség.

2. A prosztatarákot mindig tünetetek kísérik

Sajnos, a prosztatarák az a betegség, ami az első fázisban nem mutat semmilyen tünetet. Éppen ezért van az, hogy a legtöbb prosztatarákot már előrehaladott állapotban fedezik fel.

3. A prosztatarák nem okoz halált

25 típusú prosztatarákról tudunk, egyesek akár halálosak is lehetnek. A leggyakoribb ok az elhalálozások során, hogy mivel nincs az első fázisban tünete, azt már az előrehaladott fázisban veszik észre, ilyenkor meg elég késő diagnosztizálni.

4. A prosztatarák nem örökletes betegség

Ha a családban volt már olyan személy, aki prosztatarákban szenvedett, nálad is nagyobb eséllyel jelentkezhet ez a betegség.

5. A prosztatarák kezelése impotenciát és inkontinenciát okoz

Való igaz, hogy egyes sebészeti beavatkozások vagy a sugárkezelés másodlagos tüneteként inkontinencia vagy impotencia léphet fel a páciensnél. Ennek ellenére ez nem mindig van így.

6. A szexuális aktivitás növeli a prosztatarák kialakulásának esélyét

Sokan azt hiszik, hogy az aktív szexuális élet következtében nagyobb lehet a prosztatarák kialakulásának esélye, szakemberek viszont bebizonyították, hogy épp az ellenkezője történik.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!