KezdőlapVilágÉlet az anyaközösségben: egy nő megosztja, milyen más szingli anyukákkal együtt gyereket...

Élet az anyaközösségben: egy nő megosztja, milyen más szingli anyukákkal együtt gyereket nevelni!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Napjaink társadalmi formái és kapcsolatai annyira sokszínűek, hogy még a legnyitottabb elmével is sokszor kihívás lehet lépést tartani velük. Tény viszont, hogy vannak olyan társadalmi szerveződések, melyek valóban építő jellegűek a maguk furcsaságában, ha megértjük a miértjüket, és sikerül a dolgok mögé is betekintést nyernünk.

Ilyen a „Mommune” – egy egyedülálló (elvált) nőkből és gyerekeikből álló „nagy család”, akik közösen nevelik a csemetéiket, és támogatják egymást a nehéz időkben. Erről a különleges közösségről egy 32 éves frissen elvált anyuka, Kristin Batykefer mesélt, aki néhány hónapja csatlakozott, és élete egyik legjobb döntésének tartja.

Hat hónappal ezelőtt Kristin világa a feje tetejére állt, amikor kiderült, a férje megcsalja őt. A pár együtt élt egy lakókocsiban a 4 éves kislányával és egy kutyával, de amikor fény derült a viszonyra, az anyukának fogalma sem volt, mihez kezdjen, hogyan tovább.

Néhány családi barát nyújtott végül segítséget a bajba jutott nőnek: meghívták őt, hogy a kislányával és a kutyussal együtt költözzön hozzájuk Floridába. Nem sokkal azután, Kristin egy másik barátnője is hasonló válságon ment keresztül, neki és két gyermekének is új otthonra volt szüksége. Ebből a közös élettapasztalatból merítve ihletet, a nők létrehozták a „Mommune”-t.

„Ez egy nagyszerű dolog. Ez egy szójáték, [az angol community of moms egybeolvasztása, szerk.] az anyák kommünje, anyák közössége” – magyarázta Kristin.

A „Mommune”-jüket jelenleg három nő, egy férfi és a gyermekeik alkotják. Egy gyerekek nélküli házaspár, Ben és Cleta házában laknak, „aztán én és a legjobb barátnőm, Tessa, az ő két kisbabája, akik négy és egy évesek, és a lányom” – teszi hozzá Kristin.

Élet az anyaközösségben: egy nő megosztja, milyen más szingli anyukákkal együtt gyereket nevelni!
Fotó: Kristin Batykefer

Bár meglepő lehet, hogy a közösségükben egy férfi is van – Ben, Cleta férje –, Kristin szerint ő értékes és kivételes tagja a csoportnak. „Ő egy unikornis, ő a bizonyíték arra, hogy vannak jó férfiak” – fogalmaz a nő.

„Keményen dolgozik, segít a feleségének bármiben, amit kér tőle, a gyerekek pedig imádják őt, és miután két olyan kapcsolatból jöttünk ki, ami nem volt a legjobb, jó nekünk látni őt és a feleségét, már 27 éve házasok és majdnem 30 éve együtt vannak, szóval ez a bizonyíték arra, hogy ez is megtörténhet” – részletezi Kristin.

Tessa eleinte vonakodott az ötlettől, hogy beköltözzön a barátnőjéhez, de Kristin végül meggyőzte őt.

„Mondtam neki, hogy jöjjön ide és lakjon velem. Tökéletes lenne, együtt gyógyulhatnánk meg, együtt mehetnénk keresztül a váláson, és együtt nevelhetnénk fel a gyerekeinket. Szóval eljött. Az eredeti elképzelés az volt, hogy idejön, mi pedig elkezdünk lakást keresni, de a lakbérek most őrülten magasak errefelé bárhol, úgyhogy szeretnénk saját lakást venni, de meg kell várnunk, amíg a válásunk végbemegy” – folytatta a történetet Kristin. És míg várnak a megfelelő lehetőségre, a nők életük legjobb időszakát élik.

A közösségük azért működik ennyire gördülékenyen, mert mindannyian segítenek egymásnak úgy a gyermekgondozásban, mint az otthoni teendőkben, és értékes támaszt nyújtanak egymás lelki problémáira, ha éppen arra van szükség.

Élet az anyaközösségben: egy nő megosztja, milyen más szingli anyukákkal együtt gyereket nevelni!
Fotó: Kristin Batykefer

A „Mommune” híre egy TikTok videó által terjedt futótűzként szerte a világban, amikor Kristin arról posztolt, mekkora segítség volt számára a női támogatás, amikor teljesen maga alatt volt.

A kisfilm több mint egymillió megtekintést számlál, és arról számol be, hogy Kristin barátnői kedvenc süteményével kényeztették őt, levest főztek neki, és vigyáztak a lányára, hogy ne kelljen aggódnia, és hogy tudjon pihenni.

A videó alatt Kristin a következőket írta: „olyan támogató rendszer, mint semelyik más”. A „Mommune” előnye a páratlan kötelék, mely a nők között jött létre, és a szabadság, melyet valamennyien egyformán élvezhetnek.

„Nincsenek meghatározott dolgaink, de felváltva főzünk reggelit, ebédet és vacsorát, reggelente kávét vagy teát főzünk egymásnak, egyszerűen csak segítünk egymásnak” – magyarázza Kristin.

„Azt hiszem, a kedvenc részem az, hogy amíg az ember egy házasságban él, akkor elvárja a partnerétől, hogy segítsen, és amikor nem segít, akkor csalódott, és ez aztán haragot okoz, és minden rossz dolgot, ami egy kapcsolatban előfordulhat, addig ebben a helyzetben nem várjuk el a másiktól, hogy segítsen, hanem egyszerűen megtesszük, mert mindannyian anyák vagyunk, és megértjük, hogy az anyaság mekkora terhet jelent minden más mellett” – fejti ki a nő.

„Ez fantasztikus” – tette hozzá.

Olyan, mintha egy nagy pizsamapartit tartanál a legjobb barátnőiddel, csakhogy állandó jelleggel.

„Megcsináljuk egymás haját és körmét, és Netflix-esteket tartunk, amikor a gyerekek az apjukkal vannak, és ez annyira jó móka. Együtt éljük át, amin keresztül kell mennünk, és ami egy igazán szomorú, életet megváltoztató pillanat, de az, hogy mindezek alatt együtt vagyunk, sokkal jobbá teszi ezt az egészet. El sem tudnám képzelni, hogy másképp csináljam” – vallotta őszintén Kristin.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet