KezdőlapVilágFranca Viola, a nő, aki nem volt hajlandó feleségül menni a férfihoz,...

Franca Viola, a nő, aki nem volt hajlandó feleségül menni a férfihoz, aki megerőszakolta

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Franca Viola a kulturális fejlődés és az olasz nők emancipációjának igazi szimbólumává vált, amikor 1966-ban meg merte kérdőjelezni azt a szokást, ami a megerőszakolt nőkkel való bánásmódra vonatkozott.

Ő volt az első olasz nő, aki nyíltan visszautasította az úgynevezett rehabilitációs házasságot (matrimonio riparatore), aminek értelmében egy nőnek feleségül kellett mennie a férfihoz, aki megerőszakolta őt.

Franca Viola 1948-ban született a szicíliai Alcamóban, egy földműves családban. Mindössze 15 éves korában eljegyezte őt egy Filippo Melodia nevű férfi, aki egy maffiózó unokája volt. Az akkor 23 éves Filippót azonban közben letartóztatták lopásért, és Franca édesapja ragaszkodott hozzá, hogy felbontsák a jegyességet, amit a lány meg is tett. Miután kiszabadult, Filippo egy időre Németországba utazott, és ott várta meg, hogy lecsillapodjanak a dolgok.

Franca nem volt hajlandó férjhez menni a férfihez, aki megerőszakolta

Két évvel később Franca már egy másik férfival járt jegyben, amikor Filippo visszatért az országba, és megpróbált visszakerülni a lány életébe, de nem járt sikerrel. Amikor látta, hogy szép szóval nem kaphatja vissza egykori jegyesét, elkezdte követni a lányt, ugyanakkor megfenyegette őt, édesapjával és szerelmével együtt.

1965. december 26-án Filippo Melodia 12 felfegyverzett társával betört Franca családjának otthonába, és elhurcolták a lányt. Az édesanyját, aki megpróbálta megállítani őket, megverték, és a lány 8 éves öccsét, Marianót is magukkal vitték, mert nem akarta elengedni a nővérét. Őt azonban néhány órával később szabadon engedték.

Francát viszont 8 napon át fogva tartották Filippo nővérének birtokán, a város szélén. Ezalatt a férfi többször is megverte és megerőszakolta. A lány végül kiszabadult, de Filippo figyelmeztette őt, hogy eszébe se jusson feljelenteni őt, mivel úgysem lenne semmi esélye ellene. Sőt, közölte vele, hogy a történtek után kötelessége hozzámenni feleségül, mert máskülönben nem nyerheti vissza a becsületét.

Franca azonban visszautasította, és azt is hozzátette, hogy feljelenti, amiért elrabolta és megerőszakolta őt. Ez a reakció nemcsak a férfit érte váratlanul, de az egész országot is, és az ügy hatalmas port kavart Olaszországban, ahol a rehabilitációs házasság régi szokásnak számított.

Franca és Filippo Melodia

Az, hogy Franca visszautasította a férfit, aki megerőszakolta, tulajdonképpen azt jelentette, hogy elveszítette a becsületét, és „szégyentelen nőnek” (donna svergognata) számított. Ez az elavult szokás nemcsak Szicíliában és más vidéki területeken volt érvényben, ezért az ügy országszerte nagy visszhangot kapott.

Az olasz Büntető Törvénykönyv 544. cikkelyének értelmében a nemi erőszak a közerkölcs elleni bűncselekménynek számított, nem pedig személy ellen elkövetett bűncselekménynek. A rehabilitációs házasság pedig lényegében lehetővé tette, hogy az erőszakot elkövető férfit ne vonják felelősségre.

A tárgyalás nagy figyelmet keltett egy akkoriban meglehetősen tabunak számító témában. A nyilvános meghallgatásokon hatalmas tömegek vettek részt, Francát és a családját pedig sokan elítélték, és több fenyegetést is kaptak – egy alkalommal pedig még a magtárat is felgyújtották, ahol az állatok eleségét tartották.

Végül azonban megnyerték a küzdelmet. Filippo Melodiát bűnösnek találták, és 11 év börtönbüntetésre ítélték, ezt azonban később 10 évre csökkentették. 12 társából hetet szintén bűnösnek találtak, ők fejenként 4 év börtönbüntetést kaptak.

Franca napjainkban

Az erre vonatkozó törvénycikkelyt azonban csak 1981-ben helyezték hatályon kívül. A nemi erőszak pedig csak 1996-ban minősült személy elleni bűncselekménynek.

Franca 1968-ban, 21 éves korában feleségül ment Giuseppe Ruisihoz, akit sem Filippo korábbi fenyegetései, sem a nagyon is nyilvánosan lezajló tárgyalás nem tántorított el a szándékától, hogy elvegye a lányt.

Melodia 1976-ban kiszabadult a börtönből, két évvel később egy maffia klánok közötti összecsapásban agyonlőtték. Holttestére Modena egyik utcáján találtak rá.

Olaszország akkori elnöke, Giuseppe Saragat, és VI. Pál pápa egyaránt elismeréssel adóztak Francának a bátorságáért. Franca és a férje, Giuseppe Ruisi a szicíliai Alcamóban telepedtek le, és 3 gyerekük született.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet