KezdőlapReceptekNem nőtt fel a kalácstésztád? Lehet, hogy te is elkövetted ezeket a...

Nem nőtt fel a kalácstésztád? Lehet, hogy te is elkövetted ezeket a hibákat!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A kalácstészta egyik legfontosabb szabálya, hogy a hozzávalókat nagyon alaposan össze kell gyúrni, és a hozzávalók mindig legalább szobahőmérsékletűek kell legyenek. Tudd meg, hogy még milyen szabályokat kell betartanod ahhoz, hogy ízletes és csodaszép kalácsot készíts az ünnepi asztalra.

Az ünnep, legyen szó akár húsvétról, akár karácsonyról, elképzelhetetlen lenne diós és mákos kalács nélkül. Egyszer kell jól megtanulj és begyakorolj egy hagyományos receptet és utána már behunyt szemmel is menni fog. A kalácskészítés egy igazi művészet, időre, szeretetre és jó alapanyagokhoz van szükséged hozzá. Ha a kalács tésztája nem nő fel, túl ragadós vagy fura színű és állagú lesz, akkor minden bizonnyal valamit nem jól csináltál.

Az alábbi hibákat követted el, ha nem sikerül jól a kalácsod!

Nem szitáltad meg a lisztet

A lisztet jól meg kell szitálni, és szobahőmérsékletű kell legyen. Dagasztás előtt 2-3 alkalommal egymás után szitáld meg a lisztet, majd tartsd meleg helyen felhasználásig. Honnan tudjuk, hogy a liszt eléggé száraz? Az öklöddel nyomd be, és ha szétmegy, akkor eléggé száraz, viszont, ha darabos marad, és megtartja a formáját a benyomás után, akkor nedves a liszt.

Hidegek a hozzávalók

Az összes hozzávaló szobahőmérsékletű kell legyen, soha ne legyen semmi hideg, felhasználás előtt hamarabb vedd ki a hűtőszekrényből, ami kell. A tészta is meleg kell legyen, amikor a sütőbe kerül.

Túl sok élesztő van benne

Ha túl sok élesztő van a tésztába, a kalács megreped és savanykás illatú lesz. Használat előtt mindig ellenőrizd, hogy az élesztő mikor jár le!

Nem gyúrtad eleget a tésztát

A tökéletes állagú kalács tésztáját legalább háromszor meg kell gyúrni, közben 30 perces szüneteket tartva. Az első dagasztás 40-50 percig, a következő pedig 5-10 percig kell tartson. A tészta le kell jöjjön a kezedről, nem lehet ragacsos. A gyúrás megismétlése közben a tészta is felmelegszik, és így aktívabb lesz az élesztő. A tökéletes és rugalmas tészta másik titka, hogy minden gyúrás után egy párszor óvatosan az tésztát a tálba vagy az asztalhoz kell csapni.

A szoba hőmérséklete túl alacsony

A jól összegyúrt tésztát melegen kell tartani. Ellenkező esetben a tészta kemény lesz, és nem nő fel. A kelesztés akár 12 órát is igénybe vehet. Annak érdekében, hogy gyorsabb felnőjön a tészta, 15 percre 40 fokos sütőbe kell tenni, majd kapcsold ki a sütőt, de még hagyd benne további 15 percig. Egy másik lehetőség az, hogy a tésztás tálat egy tál meleg víz tetejére teszed, de vigyázzunk, ne bele tedd, csak a tetejére!

Nem hagytad a tésztát elég hosszú ideig kelni

A kigyúrt tésztát szobahőmérsékleten (22-23 Celsius fok) kell keleszteni, addig, amíg megnövekedik a térfogata. Ez a folyamat 2-3 órától 10-12 óráig is eltarthat, attól függően, hogy milyen erőteljesen dagasztod a tésztát és milyen a szoba hőmérséklete.

Túl sok zsírt vagy cukrot tettél a tésztába

Ha túl sok zsiradékot teszel, akkor tészta nem fog felnőni, nem lesz levegős, könnyed és rugalmas. Használj pontosan annyi zsiradékot, amennyit a recept mond! Ugyanez vonatkozik a cukorra is: ne tegyél többet bele, mint amennyi a receptben szerepel, különben a tészta nehéz lesz, és nem fog szépen megnőni.

Túl sok a töltelék a tésztába

Még akkor is, ha imádod a tölteléket, soha ne vidd túlzásba, mert nem fog tudni kellőképp átsülni a tészta. Soha ne feledd, hogy miután megtöltötted a tésztát, további 30 percig kell keleszteni a tepsiben.

Túl magas hőmérsékleten és túl hosszú ideig tart a sütés

A kalácsot alacsony vagy közepes hőmérsékleten kell sütni, soha nem magas hőmérsékleten. Az elektromos sütőben az első 10 percet 160 fokra, a következő 50 percet 180 Celsius fokra kell beállítani. Összességében a sütemény nem maradhat tovább a sütőben 60 percnél tovább, különben a tészta kiszárad.

Sütés közben kinyitod a sütő ajtaját

Sütés közben soha ne nyisd ki a sütő ajtaját, mert ezáltal csökken a belső hőmérséklet, ami befolyásolja a tészta állagát.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet