KezdőlapHobbyÍgy nevelj otthon levendulát magról! Ezt a módszert neked is ismerni kell!

Így nevelj otthon levendulát magról! Ezt a módszert neked is ismerni kell!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A levendula az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, kellemes illatával, különleges aromájával, és jellegzetes lilás színével mindenkit elvarázsol. Termesszünk otthon saját levendulát!

Nagyon egyszerű, csupán a kis levendulamagokat kell beszerezzük hozzá. Válasszunk egy jó vízelvezető képességgel rendelkező, kb. 2 literes edényt. Az ültetőközeg homok, és tőzeg keveréke kell legyen, a megfelelő lúgosság elérése érdekében pedig egy kevés apróra zúzott tojáshéjat is keverhetünk hozzá.

Tegyünk az edénybe maximum 3 mm ültetőtalajt, majd ebbe hintsük bele a magokat, és helyezzük napos, száraz helyre. Egy hónappal az ültetés után már látni fogjuk a kis zöld leveleket, két hónap múlva pedig már szép kis növény lesz belőle.

A magok serkentése érdekében, ültetés előtt tegyük be egy kis időre őket a hűtőszekrénybe. Nedvesítsünk be egy vattakorongot, tegyük rá az apró levendulamagokat, majd fedjük le őket egy másik megnedvesített koronggal. Tegyük a vattakorongokat, a magokkal együtt egy kis zacskóba, majd ezután 5-6 napra helyezzük a hűtőbe. Naponta 2-3 alkalommal szellőztessük meg egy kicsit a zacskót.

Amikor a kis tőnek hat pár levélkéje lesz, csípjük vissza a felső részt, ezzel serkenthetjük a növekedést. A növénynek legalább napi tíz óra fényt biztosítsunk, csak így tudjuk megteremteni számára az ideális környezetet.



Vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl, a levendula nem szereti a túl nedves talajt. Ha nem vezeti jól el az edényt a vizet, a gyökere elrohad. A kiteljesedett levendulabokrot a második évben a virágzás után metsszük vissza, ezáltal alakíthatjuk a formáját, és a következő évi virágzást is serkenthetjük.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet