A levendula az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, kellemes illatával, különleges aromájával, és jellegzetes lilás színével mindenkit elvarázsol. Termesszünk otthon saját levendulát!
Nagyon egyszerű, csupán a kis levendulamagokat kell beszerezzük hozzá. Válasszunk egy jó vízelvezető képességgel rendelkező, kb. 2 literes edényt. Az ültetőközeg homok, és tőzeg keveréke kell legyen, a megfelelő lúgosság elérése érdekében pedig egy kevés apróra zúzott tojáshéjat is keverhetünk hozzá.
Tegyünk az edénybe maximum 3 mm ültetőtalajt, majd ebbe hintsük bele a magokat, és helyezzük napos, száraz helyre. Egy hónappal az ültetés után már látni fogjuk a kis zöld leveleket, két hónap múlva pedig már szép kis növény lesz belőle.
A magok serkentése érdekében, ültetés előtt tegyük be egy kis időre őket a hűtőszekrénybe. Nedvesítsünk be egy vattakorongot, tegyük rá az apró levendulamagokat, majd fedjük le őket egy másik megnedvesített koronggal. Tegyük a vattakorongokat, a magokkal együtt egy kis zacskóba, majd ezután 5-6 napra helyezzük a hűtőbe. Naponta 2-3 alkalommal szellőztessük meg egy kicsit a zacskót.
Amikor a kis tőnek hat pár levélkéje lesz, csípjük vissza a felső részt, ezzel serkenthetjük a növekedést. A növénynek legalább napi tíz óra fényt biztosítsunk, csak így tudjuk megteremteni számára az ideális környezetet.
Vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl, a levendula nem szereti a túl nedves talajt. Ha nem vezeti jól el az edényt a vizet, a gyökere elrohad. A kiteljesedett levendulabokrot a második évben a virágzás után metsszük vissza, ezáltal alakíthatjuk a formáját, és a következő évi virágzást is serkenthetjük.