Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Tavasz közeledtével valami megmagyarázhatatlan belső kényszer tőr elő a kertszerető emberből, és számtalan muskátlival ékesíti ablakaikat, az udvar vagy a balkon minden szegletét.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Szinte nincsen olyan magyar kert, ház, terasz a nyár folyamán, hol ne virítana egy-két muskátlitő legalább. Azonban mielőtt elkezdenénk mindent teleültetni muskátlival, érdemes egy-két aranyszabályt figyelembe venni.

Előszöris figyeljünk arra, hogy mennyire napos a hely, ahová a muskátlit szeretnénk ültetni. A nálunk egyik legismertebb fajtája, a közönséges muskátli jól tűri a tűző napot is, a futómuskátli azonban a kevesebb nappal is beéri. Az északi részekre, ahol egyáltalán nem süt a nap, ne próbálkozzunk a muskátli ültetésével.

A muskátlik szeretik a tápanyagokban gazdag kerti földet. Mivel a balkonládákban kevés a föld, és a benne levő tápanyagot hamar felhasználják a muskátlik, ajánlott pótolni azt. Hetente egyszer legalább tápoldatozzunk. Egy félméteres ládába maximum három tövet ültessünk, hiszen ezek elbokrosodnak, és kinövik a ládát.

Néha vissza kell tördelni a hirtelen felfele kúszó szárakat, hogy jobban bokrosodni tudjanak. A tövet az elsárgult levelektől az elnyílt hajtásokkal együtt meg kell szabadítani.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A muskátlikat gyakran támadja meg a levéltetű, mely ellen permetezéssel lehet védekezni.

A régi muskátlitövek már nem hoznak olyan bőséges virágzást, ezért érdemes megújítani legalább három évente őket. A legjobb, ha dugványozással, a régi tőről származó hajtás újraültetésével szaporítjuk. Törjünk le egy kb. 15 cm-es hajtást, majd az alsó leveleket eltávolítva szúrjuk tőzeges kerti földbe. Hat hét eltelte után már az idén virágozni fog a friss muskátlitő.

Az alábbi videóban Bálint gazda mesél a muskátli fiatalításáról:


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!