A vágódeszka az egyik legközkedveltebb konyhai eszközünk, nem csak aprítani használjuk, hanem sok esetben még azon is eszünk. Nem árt figyelembe venni azt a tényt, hogy bizonyos kutatások szerint sokkal veszélyesebb, mint a vécéülőke, hiszen közel 200 baktériumot tartalmazhat.

A Global Hygiene Council tanulmánya szerint az ételmérgezések 40 százaléka a rossz higiéniai körülmények következtében alakul ki. Gyakran a megérintett tárgyak E.coli baktériummal fertőződöttek, többek közt ilyen lehet a vágódeszka is.
Szakemberek szerint a legtöbb problémát a nyers hús, nyers zöldségek, baromfiús jelenti, hiszen ezekben nagyobb részt megtalálható az E.coli baktérium. A vágódeszka letakarítására pedig nem fektetünk elég nagy hangsúlyt, sokszor épp csak leöblítjük egy kis vízzel.
A nyers csirkén több mint hatvan százalékában bizonyítottan megtalálható a Campylobakter. Azonban történt már olyan eset is, hogy hagyma és krumpli által fertőződtek meg az emberek E.coli baktériummal.
Hiába mossuk meg a zöldséget a baktériumok megtelepednek a kezünkön. Fontos, hogy kezet mossuk alaposan, miután felvágtuk a zöldséget. Forró vízben mossuk meg a konyha eszközöket, és kezünkre használjunk antibakteriális fertőtlenítő szert.
Ha van mosogatógépünk, legalább 65 fokon mossuk meg a konyhai eszközeinket. A használt felületeket pedig töröljük le fertőtlenítő szerrel, a textil törlőrongyokat pedig legalább egy héten egyszer mossuk ki magas hőfokon.