9 ok, hogy miért ne dobd ki a tejet, amint megsavanyodik

0
9686

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Többségünk azonnal kidobja a tejet, amint észreveszi rajta, hogy elkezdett savanyodni, miközben számos módja lenne annak, hogy hogyan is tudnánk felhasználni a továbbiakban!

9 ok, hogy miért ne dobd ki a tejet, amint megsavanyodik

Mielőtt még tovább mennénk, fontos kiemelnünk, hogy valójában mit is jelent a savanyú tej. Az itt említett savanyú tej a szilárd, lágy és enyhén savanykás íz világgal rendelkezik és nem a romlott tej kinézetével talál, melynek színe eltér a megszokottól és régisége már meghaladja az 5 napot. Ha a tej már teljesen megromlott, akkor dobd ki!

A következőkben bemutatott tippek kifejezetten az enyhén savanyodott tejre érvényesek!

1. Használd a sütéshez

A savanyú tej kiválóan alkalmas a sütéshez. A sütés folyamatában, minden nem kívánt szagot “elrejt”, illetve így a régi tej sem lesz hiábavaló.

2. Készíts tejszínes vacsorát

A tej felfőzése semlegesíti a savanykás ízt, így ennek hatására a savanyú tej használható lesz levesek és csorbák sűrítésére.

3. Puhítsd vele a sült húst

A tejsav kiváló a hús sütés előtti puhításához, úgyhogy áztasd savanyú tejbe a húst, mielőtt megkészítenéd.

4. Készíts belőle házi sajtot

A savanyú tej ideális arra, hogy a nullából is jó házi sajtot tudjál készíteni. Ha a tej megfagyott, próbáld meg átalakítani friss és édes sajttá.

5. Használd kozmetikai célra

A tejsav kozmetikai kezelésekre is kiváló. Hígítsd fel a tejet egy kis vízzel, majd kend el az arcodon. Hagyd néhány percig, majd hideg vízzel öblítsd le. A kezelésnek köszönhetően, a bőr simább, puhább és feszesebbé válik.

6. Add hozzá a fürdővizedhez

A savanyú tej nem csak az arcbőrnek jó, hanem az egész testedet befogó bőrnek. A bársonyos bőr érdekében, adj hozzá egy vagy két csésze tejet a fürdővizedhez. Ha a szaga túl erős, használat előtt csepegtess a tejbe illóolajat.

7. Tedd erőssé a szobanövényeket

Ha te nem is vagy túl lelkes a savanyú tej iránt, a növényeid még imádhatják. Annak érdekében, hogy megerősítsd őket, biztosítsd számukra az egészséges kalciumbevételt, hígítsd fel kicsit a tejet vízzel, majd öntsd a növények cserepébe.

8. Használd saláták készítésekor

Ajánlatos összegyűjtened a felszínre összegyűlt kövéres sajtrészt, mely a tej alvadása során képződik. A tejföl mellett, vagy a nélkül, a savanyú tej ordája kiváló a saláták ízesítéséhez.

9. Keverd össze a háziállatok táplálékával

A savanyú tej, melynek szaga nem zavarja az állatokat, ízletes és szívesen használt összetevője a háziállatok táplálékának. Keverd össze az állatoknak szánt ételt a savanyú tejjel, hogy egy plusz energiát és kalciumbevitelt adj nekik.

MEGOSZTÁS


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!