KezdőlapBulvár88 milliós szankció a Való Világ januári adásai miatt

88 milliós szankció a Való Világ januári adásai miatt

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Szerdai ülésén 88 milliós pénzbüntetéssel és egy felszólítással szankcionálta a Médiatanács az RTL Klubot. A Médiatanács januárban is folytatta a Való Világ epizódjainak vizsgálatát, és megállapította, hogy a műsorok ezúttal is sértették a médiatörvény gyermekek és kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseit, illetve a termékmegjelenítésre vonatkozó előírásokat.

Januárban a „Való Világ 4” és a „Neked Való” műsorokban 14 alkalommal sértették meg a kiskorúakra vonatkozó rendelkezéseket, ezért a tanács 75.408.766 forint kötbér megfizetésére kötelezte a médiaszolgáltatót. A műsorokban közvetlenül megjelenő problematikus tartalmak alkalmasak voltak a kiskorúak személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, ezért az RTL Klub tévesen sorolta a műsort a médiatörvényben meghatározott III. korhatári kategóriába.

A Médiatanács álláspontja szerint a műsorszámot a médiatörvény rendelkezései alapján a IV. kategóriába (16 éven aluliaknak nem ajánlott) kellett volna sorolni, és csak este 9 és reggel 5 óra között lehetett volna közzétenni. A műsort ezúttal is nagy számban követték figyelemmel a kiskorúak. A januári adatok szerint a tévénéző 4-17 évesek közül minden harmadik a valóságshow-t nézte.

A „Való Világ 4” és „Neked Való” műsorszámok műsorelőzeteseit ezúttal 87 alkalommal tette közzé nem megfelelő időpontban a médiaszolgáltató. Az emiatt kiszabott 12.874.666 forintos kötbér mértéke a Médiatanács eddigi gyakorlatával, valamint a Való Világ 4 november-december havi adásaira vonatkozó döntésben megfogalmazottakkal összhangban a sugárzott adások számához (14) igazodik.

A sorozatokban sérültek a termékmegjelenítésre vonatkozó szabályok is. A televízió 22 alkalommal nem tájékoztatta egyértelműen a nézőket a termékmegjelenítés tényéről, amiért figyelmeztetést kapott a Médiatanácstól. Az új törvény hatályba lépése óta megengedett a termékmegjelenítés az ilyen típusú műsorokban, azonban a nézőket erről megfelelően tájékoztatni kell. Mivel rövid idő állt rendelkezésre a médiaszolgáltatónak a gyakorlat kialakítására, a Médiatanács csak a legenyhébb szankciót alkalmazta.

A valóságshow kapcsán érkezett panaszok számára tekintettel a Médiatanács vizsgálja a VV4 és kapcsolódó adásainak január utáni műsorait, a Szerelem a legfelsőbb szinteken című műsort, illetve figyelemmel kíséri a Cool TV-n futó Alekosznak Való című talk-show-t is.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet