KezdőlapBulvárA 3 éves leukémiás kislány kivizsgálását tízszer is elutasították az orvosok, miközben...

A 3 éves leukémiás kislány kivizsgálását tízszer is elutasították az orvosok, miközben az anya segítségért könyörgött

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Egy Skóciában élő magyar származású anyuka többször is vérvizsgálatot kért az orvosoktól a lánya által tapasztalt furcsa tünetek miatt. A Hamiltonban élő Záhorszki Ilona végül újév napján értesült arról, hogy lánya, Theano leukémiás.

Az édesanya már több alkalommal kért vérvizsgálatot az orvosoktól, de mindannyiszor visszautasították. Záhorszki Ilona azt mondja, legalább tíz orvostól kért segítséget, és már azon gondolkozott, hogy külföldre viszi a lányát kivizsgálásra, Magyarországra, esetleg férje szülőhazájába, Görögországba – írja a Mirror.co.uk.

Theano tavaly augusztusban kezdte rosszul érezni magát, de az orvosok kisebb betegségeknek, például fül- vagy mellkasi fertőzéseknek minősítették az egészségügyi problémáit, és azt mondták, természetes, hogy gyakrabban betegszik meg, mivel akkoriban kezdte el az óvodát, és sokat volt más gyerekek között.

Ilona és a férje, Antonio azonban aggódtak, mert a fertőzések, megfázások lényegében minden két hétben jelentkeztek. Az orvosok az ízületi gyulladást, a székrekedést és az antibiotikumokra adott allergiás reakciókat is lehetséges magyarázatnak tartották.

Ilona, ​​egy gondozónő, aki körülbelül 10 éve érkezett Skóciába görög férjével, így nyilatkozott lánya állapotával kapcsolatban: „Novemberben és decemberben tudtam, hogy Theano nincs jól, de senki nem hallgatott rám. Elmentem a háziorvoshoz és a sürgősségre is. Több mint tíz orvosnál jártam.

Három húgyúti fertőzése volt, egy fülgyulladása, kiütések a lábán, egy mellkasi fertőzése, ugyanakkor fájt a hasa és a lába.”

Ennek ellenére senki nem vette komolyan az édesanya aggodalmait. Egy alkalommal a lanarkshire-i Whishaw General kórház egyik recepciósa egyenesen azt kérdezte tőle: „Már megint itt van?”

Theano személyisége is kezdett megváltozni, ami további aggodalomra adott okot a szülőknek.

„Minden alkalommal, amikor orvoshoz mentem, vérvételt kértem. Tudtam, hogy valami nincs rendben, mert az egész személyisége megváltozott. Folyton csak oda akart bújni hozzánk, és már egyáltalán nem szaladgált. Mielőtt beteg lett volna, nagyon aktív gyerek volt. Sok barátja volt. Ugyanakkor elkezdett dührohamokat kapni” – magyarázta az édesanya.

Egy háziorvos végül beleegyezett, hogy januárban komolyabb kivizsgálásra küldi a kislányt, ha az állapota nem javul, de mivel november vége felé Theano már nehezen tudott járni, és túl beteg volt ahhoz, hogy óvodába járjon, a szülők nem értek be ezzel az ígérettel.

„Azt kértem, hogy küldjék el egy gyermekklinikára, hogy ellenőrizzék, miért van állandóan rosszul. De a háziorvos azt mondta, ez teljesen normális. Azt mondta, ha nem történik változás, megfontolja, hogy januárban beutalja.

Aztán új tünetek jelentkeztek, többek között fájni kezdett a lába. Az első kórházban azt mondták nekünk, hogy lágyrész károsodásról van szó, majd azt mondták, hogy ez egyfajta csecsemőkori ízületi gyulladás. Hazaküldtek minket néhány gyógyszerrel, de nem végeztek vérvizsgálatot” – mondta Ilona.

December végén Theano bőre hámlani kezdett, és magas láza is volt. Az orvosok azonban csak további antibiotikumokat írtak fel neki.

Végül szilveszter éjszaka, ötórás várakozás után sikerült elvégezni a vérvizsgálatot, amit a szülők már hosszú ideje kértek. A házaspár elmondása szerint addigra elveszítették a hitüket a rendszerben, és következő lépésként Magyarországra vagy Görögországba akartak utazni segítségért.

A vérvizsgálat után gyorsan diagnosztizálták a kislánynál a leukémiát, és január 5-én elkezdte a kemoterápiát. „Az egyik orvos azt mondta, már csak egy-két hónapja lett volna hátra, ha akkor nem megyek be vele a kórházba” – mondta Ilona.

A jelenlegi körülmények között azonban az orvosok úgy gondolják, Theanónak nagyon jó esélyei vannak a túlélésre.

Jackie Baillie, a Munkáspárt egészségügyi szóvivője szerint a család által tapasztalt problémák az egészségügy jelenlegi válságának eredményei, és egyértelműen tükrözik a NHS-re (National Health Service) nehezedő nyomást.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet