KezdőlapBulvárA 83 éves Jane Fonda elárulta, mi a titka annak, hogy az...

A 83 éves Jane Fonda elárulta, mi a titka annak, hogy az ember egészséges maradjon, és úgy öregedjen, mint a jó bor

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A nők gyakran idegeskednek az öregedés miatt, és nemcsak egészségügyi okokból, hanem a hatalmas nyomás miatt is, hogy fiatalosak és vonzók maradjanak, ez pedig az olyan eljárások népszerűségéhez vezetett, mint a botox és a különböző arcplasztikák.

Pedig ami igazán fontos, hogy az ember lélekben fiatalnak érezze magát, mert semmi nem sugározhat több szépséget, mint egy fiatalos és boldog szív. Úgy tűnik, Jane Fonda is egyetért ezzel az állítással. 83 éves korában az ikonikus filmsztár és fitneszguru bebizonyítja a világnak, hogy a szépség valóban belülről fakad. A hollywoodi sztár néhány tippet is adott az egészséges és boldog élethez.

Jane Fonda a sikerét mindenekelőtt egy nagy titoknak tulajdonítja: csak maradj mozgásban, mind szó szerint, mind átvitt értelemben.

Persze ez nem azt jelenti, hogy neki nem kellett megküzdenie azért, hogy ma ilyen jó formában lehessen. Fiatalabb korában hatalmas nyomás alatt élt, az egészsége nem mindig volt tökéletes, és hosszú ideig étkezési zavarokkal is küzdött.

Tinédzserkorától küzdött a bulimiával, míg végül a 40-es éveiben sikerült legyőznie a betegséget, és azóta sem nézett vissza.

A sztárokat, különösen a nőket, állandóan figyeli a nagyközönség, és amikor Jane Fonda plasztikai műtéten esett át az állkapcsán és a szeme alatti részen, a média nem kímélte őt.

De a kétszeres Oscar-díjas színésznő azt mondja, úgy járt el, ahogy ő jónak érezte, és szerinte ezek a kisebb beavatkozások „további 10 év munkát jelentenek a szakmában”.

Pozitív hozzáállás

Jane Fonda nemrégiben további egészségügyi kihívásokról is beszélt: az ajkán rákos daganat növekedett, amit műtétileg kellett eltávolítani. De a fiatalos filmsztár ezt is bizonyos fokú humorral és jókedvvel közelítette meg, amikor közzétett egy fotót a közösségi médiában Lily Tomlin színésznővel (akivel együtt játszanak a Grace és Frankie című sorozatban). A képen a színésznő eltakarja a száját, és a leírásban ez áll: „Találtam egy okos módszert, hogy elrejtsem a kötést a számon, amit a rákos daganat eltávolítása után viselek.”

Jane Fonda láthatóan boldog és elégedett az életével, és csak, mert a 80-as éveiben jár, nem hagyja, hogy ez a tény megakadályozza abban, hogy teljes életet éljen.

80 éves korunkra azonban teljesen normális, ha bizonyos fokú egészségügyi problémákkal kell együtt élnünk. Ez alól Jane Fonda sem kivétel.

„Műcsípőm és műtérdem van, és számos hátműtétem volt, így most félig fémből vagyok, félig bionikus vagyok.” – mondta a Daily Mailnek. „Osteoarthritisem van, és nehezen tudok beszállni egy autóba, vagy kiszállni belőle. De szerencsésnek érzem magam, hogy rengeteg fitnesz gyakorlatot végeztem korábban az életem során, mert így most erősebb vagyok.”

Elképesztő, hogy mindezek ellenére Jane Fonda továbbra is aktív életmódot folytat. A kulcs szerinte a kitartás, bármennyire is lassan haladjon az ember.

Fonda továbbra is minden nap hosszú sétákat tesz, ugyanakkor erősítő edzéseket is végez, jógázik és a sífutásban is kipróbálta magát.

„Soha nem fogom abbahagyni. A legfontosabb az, hogy tovább mozogj, aktív maradj. Én ezt teszem, és így maradok erős.” – mondja. Szerinte túl sok idős ember egyszerűen csak feladja, amikor látja, hogy már nem képes ugyanarra, mint fiatal korában, és éppen ez az, amit nem lenne szabad megtenni.

„Ahelyett, hogy az ember abbahagyná, az életkorához kell igazítania az edzést. Futás helyett például lehet sétálni. A súlyemelést is lehet folytatni, csak könnyebb súlyokat kell választani, és lassabban kell kiemelni azokat. Nagyon fontos, hogy a testünk aktív maradjon. Ha kerekesszékben vagy, mozgasd a karajaidat.”

Táplálkozási tippek

Jane Fonda számára ez nagyon egyszerű: felejtsd el a mérleget, és hozz valóban egészségtudatos változásokat az étrendedbe. Jane nem hisz a divatos fogyókúrákban, diétákban, mert tudja, mennyire problémásak lehetnek azok. „A legtöbb diéta a súlycsökkentésre összpontosít, átmeneti (és gyakran egészségtelen) korlátozó magatartást érvényesít. Sajnos ez a forgatókönyv kudarcra van ítélve.”

Jane szerint az a legfontosabb, hogy tartsuk magunkat az edzéstervünkhöz, és kezdjük a napot egy gazdag reggelivel, néha pedig egy-két kocka csokoládét is engedjünk meg magunknak.

Jane Fonda még 80 felett is hihetetlenül élvezi az életet, szinte korlátlan energiával rendelkezik, és nem fontolgatja, hogy visszavonuljon. „Magamon kívül más embereket is támogatok, és pénzt kell keresnem. Ráadásul szórakoztató is. Soha nem gondoltam volna, hogy az én koromban azt mondhatom, hogy túl sokat dolgozok, és nincs időm eleget kényeztetni magamat, de örömmel mondhatom, hogy pontosan ez a helyzet.”

Ugyanakkor nem veszi magától értetődőnek a rendelkezésére álló energiát, és rendkívül hálás érte. „Ha 20 vagy 30 éves koromban azt mondtad volna nekem, hogy 80 évesen még mindig színész leszek, azt mondtam volna, hogy elment az eszed.” – mondta Ellen DeGeneres műsorában a színésznő. „Nem gondoltam volna, hogy ilyen sokáig élek. Minden reggel, amikor felkelek, meg akarom csípni magamat. Áldottnak érzem magamat.”

Jane legfontosabb tippje, hogy ne próbáljunk tökéletesek lenni, mert az úgysem lehetséges. „Ez egy vesztes csata, és csak boldogtalan leszel. A szorongásod pedig arra késztet majd, hogy túl sokat egyél, vagy túl sokat igyál, vagy valami hasonló.”

Ehelyett szerinte arra kellene összpontosítanunk, hogy jelentőségteljes kapcsolatokat alakítsunk ki másokkal és önmagunkkal. „Minden nap meditálok olyan 45 percet-1 órát. Ez megnyugtat, és segít megtalálni az alapokat. Megpróbálni céltudatosan élni, érdeklődőnek és kíváncsinak maradni, odafigyelni a fiatalokra, és fiatal barátokat szerezni – szerintem ezek a dolgok fontosak, hogy fiatalosak tudjunk maradni.”

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet