KezdőlapBulvár„A férjem és én 7 éve külön alszunk, és most boldogabbak vagyunk”

„A férjem és én 7 éve külön alszunk, és most boldogabbak vagyunk”

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Egy nő arról mesélt, hogy döntöttek külön hálószoba mellett a férjével, és milyen pozitív hatással volt ez a kapcsolatukra. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy az emberek többsége számára a külön alvás még mindig tabu téma, és sokan nem értenek egyet a döntésükkel.

A házaspár már 8 éve él együtt, és ebből az elmúlt 7 évben külön hálószobában aludtak, de szeretnék hangsúlyozni, hogy ez még nem azt jelenti, hogy bármi baj lenne a kapcsolatukkal, sőt, amióta külön alszanak, lényegesen kevesebbet veszekednek.

Az egész akkor kezdődött, amikor a nő egy éjszaka egyedül ébredt az ágyban, és amikor felkelt, megnézni, mi történhetett, a barátja a szomszéd szobában aludt a kanapén. Amikor reggel megkérdezte, mi történt előző éjszaka, a férfi azt mondta, nem tudott elaludni, mert a barátnője forgolódott, és minden alkalommal felébredt, amikor a nő megmozdult. Akkor ennyiben hagyták a dolgot, de aztán ugyanez másnap este is megismétlődött. Amikor legközelebb beszéltek róla, rájöttek, hogy nehezen tudnak egymás mellett aludni. Gyakran előfordult, hogy valamelyikük horkolt, vagy forgolódott álmában, esetleg melege volt, vagy felkelt inni egy pohár vizet, és a másikat is felébresztette. „Egyszer volt egy furcsa álmom, és szemen böktem a barátomat” – mesélte a nő.

Azt is hozzátette, hogy az alvásrendjük is teljesen más volt. A nőnek rugalmas munkabeosztása volt, ezért megengedhette magának, hogy tovább fent maradjon, filmet nézzen, vagy olvasson, és reggel tovább alhatott, a barátjának viszont reggel 9-re munkába kellett mennie. Viszont így egyikük sem tudta kipihenni magát, folyton fáradtak és ingerlékenyek voltak, és egyre többet veszekedtek.

„Így arra a következtetésre jutottunk, hogy az lenne a legjobb, ha külön hálószobában aludnánk, és szerencsére volt elég helyünk ehhez. Őszinte leszek: az elején nem vélekedtem ugyanúgy a külön alvásról, mint a barátom. Egy kissé furcsa volt számomra, mert hozzászoktam a tényhez, hogy a párok együtt alszanak. De a barátom remekül érezte magát: sokkal gyorsabban elaludt, könnyen felébredt, reggelit készített nekünk, és boldogan ment dolgozni” – írta a nő.

Ezután a veszekedések szinte teljesen megszűntek közöttük, mindketten sokkal nyugodtabbak lettek, és jobban kipihenték magukat. A külön alvás nemhogy rontott volna a kapcsolatukon, de még javított is rajta. 5 év együttélés után összeházasodtak, és most boldogabbak, mint valaha. De tisztában vannak vele, hogy nem mindenki ért egyet a döntésükkel. A rokonok és barátok reakciója meglehetősen vegyes volt, a férfi édesanyját például elszomorítja a tény, hogy külön alszanak, és az internetes fórumokon is kaptak olyan megjegyzéseket, amelyek szerint „ez biztosan a kapcsolatuk végét jelenti”, és valaki azt is írta, hogy „ha külön alszotok, biztosan külön is akartok majd élni”.

Ők azonban nem aggódnak emiatt, és úgy tűnik, a tudomány az ő oldalukon áll ebben a kérdésben. Paul C. Rosenblatt szociológiaprofesszor Two in a Bed: The Social System of Couple Bed Sharing című könyvében például arra a következtetésre jutott, hogy az együtt alvás gyakran pszichológiai problémák kialakulásához vezet, sőt álmatlanságot vagy más rendellenességeket is okozhat. A tudós több tucat házaspárral beszélt, és megállapította, hogy a hálószoba gyakran a „feszültség központja a házban”, és a párok gyakran vesznek össze olyan apróságokon, amik az alvási szokásaikhoz kötődnek (ilyen például, ha az egyik fél horkol, vagy túl hangosan nézi a tévét, esetleg az ágyban eszik, vagy cigarettázik).

Egy másik alvásszakértő, Dr. Neil Stanley pedig így fogalmazott: „Az alvás önző tevékenység. Ne oszd meg senkivel!”

“Ugyanakkor a pszichológusok szerint a férfiak számára irritálóbb lehet az együttalvás, mivel természetüknél fogva arra hajlanak, hogy megvédjék az alvóhelyüket, így, ha van mellettük valaki, nem tudnak teljesen ellazulni. A helyzet az, hogy amikor az emberek együtt alszanak, az idegrendszerük nem tud ellazulni, és nem tudják kellőképpen kipihenni magukat – mondják a szakértők. A férfiak pedig különösen pihentetőnek találják a külön alvást. Nem tudom, hogy ez igaz vagy sem, de a barátom esetében mindenesetre így volt. – írta a nő.

Különben nem ez a pár az egyetlen, aki érdeklődik ez iránt. Bár sokan még mindig úgy gondolják, hogy a külön alvás a kapcsolat végének kezdetét jelenti, egyre többen vannak, akik szívesen tennének egy próbát. Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy a megkérdezettek körülbelül 31%-a szeretne külön aludni. Ugyanakkor a hírességek között is vannak, akik szívesebben alszanak egyedül. Többek között George és Amal Clooney is a külön hálószoba mellett döntött. Ennek oka, hogy George hangosan horkol, Amal pedig nem alszik mélyen.

Catherine Zeta-Jones és Michael Douglas is külön alszanak. Catherine egyszer azt mondta, hogy nem akarja, hogy a férje kevésbé vonzó állapotban lássa, ezért megegyeztek, hogy külön alszanak.

A történetét megosztó nő szerint a külön alvás egyáltalán nincs hatással a köztük lévő intimitásra, és esténként mindig jó éjt kívánnak egymásnak, mielőtt lefeküdnének. „Őszintén szólva, ezen a ponton nem hiszem, hogy el tudnék aludni úgy, hogy átölelek valakit. Az, hogy szeretek egy embert, nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy ágyban akarok aludni vele” – írta, és tanácsként hozzátette: „Arra jöttem rá, hogy minden pár különböző, és nincs egyetlen helyes válasz arra, hogy kell élnie egy családnak. Ha kényelmetlenül érzed magadat, és pontosan tudod, hogy javíthatnátok a helyzeten, beszélj a pároddal. Győződj meg róla, hogy a párod megérti, semmi személyes nincs ebben a döntésben, egyszerűen csak így kényelmesebb a számodra. Ha pedig nem tetszik neki az ötlet, megpróbálhattok kompromisszumot kötni: például megpróbálhattok csak heti néhány alkalommal külön aludni.”

Forrás: BrightSide.me

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet