KezdőlapBulvár„A kétéves kisfiam sántított - aztán megkaptuk a diagnózist, ami összetörte a...

„A kétéves kisfiam sántított – aztán megkaptuk a diagnózist, ami összetörte a szívünket”

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Sok súlyos betegség hosszú ideig nem mutat tüneteket, és amikor azok elkezdenek megjelenni, nem gondoljuk, hogy valóban életveszélyes dologról lehet szó. Így gondolkozott egy amerikai édesanya is, aki tavaly májusban fordult orvoshoz, miután a kisfia sántítani kezdett, de a gyereknél hamarosan rákot diagnosztizáltak.

A texasi Priscilla Jennings tavaly májusban tudta meg, hogy a kisfia, Zy Zarazua súlyos betegséggel küzd. Az édesanya akkor fordult orvoshoz, amikor felfedezte, hogy a kisfiú sántikál, és felment a láza.

„Elvittük a gyerekorvoshoz, aki elküldött minket egy ortopéd orvoshoz” – mondta Jennings. Az orvos röntgenfelvételt készített a gyerek csípőjéről, és mivel látta, hogy valami nincs rendben, további kivizsgálást javasolt.

Zy többek között MRI- és CT-vizsgálatokon esett át, és a szülők végül megtudták, hogy a rák egyik formája vezetett a combcsont spontán töréséhez, és ezért sántított a kisfiú. A biopsziákból és vérvizsgálatokból kiderült, hogy Zy 4. stádiumú neuroblastomában szenved, ami több áttétet is képezett (a bordákon, medencén, combcsonton, sípcsonton, vállakon, koponyán, szemüregekben, az állkapocsban és a gerincvelőben).

Priscilla Jennings az Instagramon számolt be a sokkról, amit a diagnózis okozott, és arról is beszélt, mennyire súlyos a helyzet. A laboratóriumi vizsgálat megállapította az úgynevezett n-myc-génamplifikációt, ami azt jelenti, hogy a betegség nagy valószínűséggel gyorsabban terjed, és a beteg nem reagál jól a kezelésekre. Az n-myc gén fontos a sejtfejlődés szempontjából, és akkor beszélnek myc-génamplifikációról, ha 10-nél több másolatot találnak belőle a tumoros sejtekben.

„Azt mondták, hogy n-myc-génamplifikációt állapítottak meg, és ez nem jelentett kedvező prognózist. Szülőként nem számítasz arra, hogy ilyesmi történhet éppen a te gyerekeddel, és azt kérdezem magamtól, hogy nem vettem észre korábban, hogy valami nincs rendben. A gyerekek olyan ellenállók és erősek, hogy nem mindig vesszük észre, ha nem érzik jól magukat. Tudom, hogy Zy fájdalomküszöbe nagyon magas. Ki tudja, mióta járt törött combcsonttal” – írta az édesanya a közösségi médiában.

A kisfiú ezután több műtéten és kezelésen is átesett, amelyeknek súlyos mellékhatásai is voltak. Az első műtét során eltávolították a mellékveséjét és két daganatot. Ezután kemoterápia és két őssejt-transzplantáció következett.

A második őssejt-átültetés utáni 43. napon az édesanya beszámolt azokról a szövődményekről, amikkel a kisfiának szembe kellett néznie. Vese-, máj- és szívelégtelenségről számolt be, valamint pulmonális hipertóniáról, ami azt jelenti, hogy a kis vérkörben megnövekszik a vérnyomás.

„A kezelés megkezdése óta nem mutatkoztak a javulás jelei. Az orvosok elmagyarázták, hogy ezután egy kísérleti kezeléshez folyamodnak, ami egyelőre még nincs jóváhagyva. Legkorábban 2 hét múlva lesz elérhető. Korábban már kipróbálták egy betegen, és sikeres volt, ezért imádkozunk, és reménykedünk, hogy Zy esetében is az lehet” – írta Jennings az Instagramon.

Ugyanakkor egy másik szövődmény is fellépett, az úgynevezett trombotikus mikroangiopátia (TMA), amit a véralvadásban szerepet játszó vérlemezkék (trombociták) kórosan alacsony szintje jellemez. Ez súlyos szív-és tüdőelégtelenséghez vezetett, és a kis Zy az intenzív osztályra került.

„Azt mondták, hogy a szívét megterhelik a gyulladások. Ugyanakkor részlegesen összeomlott az egyik tüdeje is. Még egy hétig az intenzív osztályon marad megfigyelés alatt – írta az édesanya a közösségi oldalon.

Jennings ugyanakkor azt is kifejtette, mennyire büszke a fiára, aki minden megpróbáltatás ellenére kitartóan küzd. „Nagyon nehéz döntéseket hozni az orvosi beavatkozásokról a gyereked esetében, különösen, ha azok ennyi fájdalmat okoznak neki. Zy továbbra is lenyűgöz minket a bátorságával, az erejével, és azzal, ahogy minden útjába kerülő akadályt legyőz.”

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet