KezdőlapBulvárA lányok azokból az ejtőernyőkből varrták a menyasszonyi ruhájukat, amelyek megmentették vőlegényeik...

A lányok azokból az ejtőernyőkből varrták a menyasszonyi ruhájukat, amelyek megmentették vőlegényeik életét

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

„Ez egy szerelem története. A bátorság története. A remény története. A jövő története.” – mondja Kate büszkén édesanyja menyasszonyi ruhájáról. A múzeumba illő ruha több mint 70 éves, és Kate édesanyja, Evelyn, viselte 1945-ben. A Cradle Of Aviation Museum Long Island-i gyűjteményében található ruha a történelem egy részét tükrözi, amelyet Evelyn férje, George, élt át, amikor a második világháborúban harcolt.

George fiatal pilóta volt, és éppen egy küldetésen vett részt, amikor repülőgépére tüzelni kezdett az ellenség, de az ejtőernyőnek köszönhetően sikerült megmenekülnie, és épségben hazatérhetett élete szerelméhez.

„Apám ezzel a lyukakkal teli ejtőernyővel tért haza.” – mondta Kate a CBS2-nek. „Ha az ejtőernyő nem lett volna ott, megölték volna. Anyámnak az az ötlete támadt, hogy átalakítja az ejtőernyőt ezzé a gyönyörű ruhává.” – mondta Kate bátyja, Mike Braet. Akkoriban a selyem nem volt egy könnyen hozzáférhető anyag, és így Evelyn az életmentő ejtőernyőt alakította át ruhává, és annak történetét is beleszőtte házasságuk történetébe.

„Valami, ami azt a célt szolgálta, hogy megmentsen valakit egy zuhanó repülőből, később azzá az ejtőernyővé vált, ami az egész házasságukon átvezette őket.” – mondta Kate a ruháról. A gyönyörű menyasszonyi ruha idővel ugyan megsárgult, de máig hűségesen elmeséli a házaspár történetét a múzeum látogatóinak. „Biztos vagyok benne, hogy ez csak egy történet a millióból, azok közül, amiket az emberek a háború alatt éltek át. A szüleim most már örökké élnek majd ezáltal.” – mondta Mike.

Ehhez hasonló egy másik történet is, szintén az 1940-es évekből. Claude Hensinger őrnagy menyasszonya ugyanis szintén a férfi ejtőernyőjéből varrt menyasszonyi ruhát. Claude küldetésen volt B-29-es gépével, amikor kigyulladt a motor, és kénytelen volt kényszerleszállást végrehajtani Kínában. Az ő életét szintén az ejtőernyő mentette meg, sőt, éjszaka párnaként is használta azt, mielőtt másnap megmentették volna.

Miután Claude hazatért Amerikába, újra felvette a kapcsolatot egy régi barátjával. Ruth és ő randevúzni kezdtek, majd Claude megkérte a nő kezét. De nem egy gyűrűvel állt elé, hanem az ejtőernyőjével, és azt mondta neki: „Ez az ejtőernyő mentette meg az életemet. Szeretném, ha menyasszonyi ruhát varrnál belőle.”

Ruth eleinte nem volt benne biztos, hogy ez működhet, de aztán arra gondolt, hogy ha Scarlet O’Hara az Elfújta a szélből képes volt ruhát varrni egy függönyből, akkor biztosan ő is képes lesz erre a vőlegénye életét megmentő ejtőernyővel. Egy helyi varrónő segítségével munkához látott, és ő maga varrta a szoknya részt, miközben a Hilda Buck nevű varrónő a mellrészt és a fátylat készítette.

„A férjem egészen addig nem látta a ruhát, amíg oltár elé nem álltunk.” – mesélte Ruth.

A vőlegényt teljesen elvarázsolta a gyönyörű ruha, amikor az esküvőjük napján, 1947. július 19-én végre megpillantotta azt. Évekkel később a házaspár lánya, és a menyük is ebben a ruhában ment férjhez. A ruha ma a Smithsonian Nemzeti Történeti Múzeumban van, és továbbra is hűségesen elmeséli a maga hősies történetét.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet