KezdőlapBulvárA Regnum Marianum templomról a Magyar Televízióban

A Regnum Marianum templomról a Magyar Televízióban

-

Kettős évfordulóra emlékezik a főváros lakossága: nyolcvan éve épült a Regnum Marianum templom, s az épületet hatvan éve rombolták le. A romok helyére Sztálin szobrát állították, amelyet a forradalmárok 1956-ban törtek darabokra. A templom tragikus történetére az Átjáró hétfői adása emlékezik.

A háború után uralomra került kommunista rezsim legfőbb ellensége az ezeréves egyház volt, az ateista vezetés egyik legfontosabb céljának a hívő emberek megtörését tekintette. Az egyházi rendek feloszlatásával ezrek váltak földönfutóvá, 1949-ben Mindszenty Józsefet, Magyarország prímását, esztergomi érsekét egy koncepciós per nyomán életfogytiglani börtönre ítélték.

A Városliget szélén, a Dózsa György úton magasodó Regnum Marianum templom különösen szálka volt a moszkoviták szemében, mivel az imaházat a Tanácsköztársaság bukása után hálaadásul építették. A Kotsis Iván tervei alapján, a jeruzsálemi Szent Sír bazilika mintájára felépített neoromán stílusú templom a Felvonulási tér szellemétől idegen volt, így Rákosi 1951-ben elrendelte lerombolását. A hívek élőlánccal próbálták védeni a szent helyet, többeket ezért az ÁVH börtönbe is vetett.

A Regnum Marianum helyére egy ormótlan Sztálin szobor került, amely nem kerülhette el sorsát: a nyolc méter magas bálványt a tömeg 1956 október 23-án döntötte le.

A Átjáró hétfői adását a templom történetének szenteli. Az MTV műsorban történészek, egyházi személyek, egykori szemtanúk emlékeznek az elfeledésre ítélt kor értelmetlen rombolására.

„Az ötvenes évek politikáját, így egyházpolitikáját is Moszkvából irányították – idézi fel a korszakot Szabó Ákos történész. – Mivel a Szovjetunióban is templomok százait rombolták le, így Rákosi többek között a városliget templom eltüntetésével akart jó pontot szerezni Sztálinnál.”

A megsemmisített épület azóta szimbólummá vált, többször vetődött fel az újjáépítés gondolata. A műsorban megszólal Hetzmann Róbert, a Váralja Szövetség elnökségi tagja. A kulturális civil szervezet fontos feladatának tekinti a Regnum Marianum felépítését eredeti formájában. A fiatalokból álló szervezet céljainak eléréséért aláírásgyűjtő akcióba kezdett. A petíciót már több tízezren, köztük neves egyházi személyek, művészek, közéleti szereplők látták el kézjegyükkel.

 

A nézők az adást március 28-án hétfőn, ismétlését másnap tekinthetik meg.

Csermák Zoltán

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet