Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Április 29-én kel egybe Vilmos brit trónörökös kedvesével, Kate Middletonnal. Az időpontot kedden jelentette be a Clarence House, Vilmos herceg és édesapja, Károly trónörökös közös londoni hivatala.

Az esküvő helyszíne a londoni Westminster apátság, az angol-brit monarchia ősi koronázó temploma lesz. A brit kormány az esküvő időpontját – amely egy pénteki napra esik – munkaszüneti nappá nyilvánította, így az alattvalók háromnapos hétvégével ünnepelhetik majdani királyuk frigyét.

A 28 éves Vilmos – Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött gyermeke – és a polgári származású Kate Middleton eljegyzését éppen egy hete jelentették be hivatalosan, de akkor még az esküvő időpontjának és helyszínének ismertetése nélkül.

A plusz munkaszüneti napról hozott kormánydöntés mindazonáltal egyelőre csak Angliára és Walesre vonatkozik, Skócia ugyanis jelentős kormányzati autonómiával bír, és ez vonatkozik az ünnepnapok meghatározására is. Várakozások szerint azonban a skót kormány sem kívánja majd megfosztani a tartomány lakóit a trónörökösi esküvő munkamentes megünneplésének lehetőségétől, annál is kevésbé, mivel Vilmos és Kate Skócia legpatinásabb felsőoktatási intézményében, St. Andrews egyetemén ismerkedett meg egymással csaknem tíz éve.

A 28 éves Vilmos – Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött gyermeke – és a nála öt hónappal idősebb, polgári származású Kate Middleton eljegyzését éppen egy hete jelentették be hivatalosan, de akkor még az esküvő időpontjának és helyszínének ismertetése nélkül. Kezdettől a legvalószínűbb lehetőségek között szerepelt mindazonáltal a Westminster apátság. Itt volt Vilmos nagyszüleinek, II. Erzsébet királynőnek és Fülöp hercegnek is az esküvője 1947-ben. A másik lehetséges helyszín a hatalmas Szent Pál székesegyház lett volna, ahol Károly és Diana esküdött örök – ám a később kölcsönösen beismert házasságtörések miatt rövidnek bizonyult – hűséget 1981-ben.

Udvari bennfentesek azonban a Szent Pál katedrálist már a keddi hivatalos bejelentés előtt is a kevésbé valószínű lehetőségként tartották nyilván, egyrészt éppen Károly és Diana súlyos botrányokkal kísért, végül válásba torkollt szerencsétlen frigyének emlékei miatt, másrészt abból a meggondolásból is, hogy az általános költségvetési megszorítások közepette valószínűleg kedvezőbb visszhangja lesz a jóval kisebb, ugyanakkor nem kevésbé patinás Westminster apátság kiválasztásának.

A Clarence House kedden bejelentette, hogy az esküvő költségeit – hasonló meggondolásokból – a királyi család viseli, és csak a biztonsági készültséggel járó kiadások terhelik majd az államkincstárt.

Az időpontról szóló találgatások a keddi hivatalos bejelentés előtt jóval bizonytalanabbak voltak, mint a helyszínnel kapcsolatos spekulációk. A fogadóirodák eleinte inkább nyári, főleg augusztusi dátumokra kínálták a legnagyobb esélyű – vagyis a legkisebb nyereménnyel járó – téteket, abból kiindulva, hogy akkor van a londoni turistaévad csúcsa, és a politikai uborkaszezon miatt más fontos, figyelemelterelő esemény nem várható.

A Westminster apátság a világ legősibb, jelenleg is működő koronázótemploma. Az áprilisi hercegi esküvő helyszínének szimbolikus jelentőségét növeli, hogy az angol királyok sorában elsőként Vilmos trónörökös névrokonát, I. Vilmost, a normann hódítót koronázták meg itt 1066 karácsonyán. Azóta összesen 38 angol uralkodó koronázási szertartásának helyszíne volt a csaknem ezeréves templom; a jelenlegi uralkodót, II. Erzsébet királynőt is itt koronázták meg 1953-ban, egy évvel trónra lépése és hat évvel ugyanitt tartott esküvője után.

Vilmos – aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban, és majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz – 2001-ben ismerkedett meg Kate – hivatalos nevén Catherine – Middletonnal a St. Andrews egyetemen, és a házassági találgatások attól a pillanattól kezdve keringtek, hogy nyilvánvalóvá vált a kapcsolat komoly jellege.

A fiatal trónörökös jelenleg a brit királyi légierő (RAF) helikopterpilótájaként szolgál az RAF egyik walesi támaszpontján, és a bázistól nem messze lakik egy félreeső kis falusi házban. A házaspár a tervek szerint egyelőre itt rendezkedik majd be az áprilisi esküvő után.

(MTI)

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!