KezdőlapBulvár„Azt hittem, a köhögésemet egy hátprobléma okozza, de aztán az orvosok azt...

„Azt hittem, a köhögésemet egy hátprobléma okozza, de aztán az orvosok azt mondták, hogy már csak 2 hetem van hátra”

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A nő elmondta, mennyire megdöbbent, amikor az orvosok azt mondták neki, hogy már csak két hete van hátra, miután már hónapok óta kínozta hátfájás és köhögött.

A 29 éves Becca Smith, aki rajong a fitneszért, úgy gondolta, hogy a tünetei hátterében egy porckorong sérülés állhat, és amikor végső stádiumú tüdőrákot diagnosztizáltak nála, valósággal sokkot kapott.

A cheshire-i Chesterből származó lány, aki bikinis fitnesz versenyeket is nyert, 2019 végén éppen arra készült, hogy saját jógastúdiót nyisson Leedsben, amikor elkezdte rosszul érezni magát.

Aztán 2020 januárjában súlyos fájdalmat és migrént kezdett tapasztalni. Abbahagyta a jógát és az erőnléti edzést, mert azt feltételezte, hogy megsérült a háta.

A személyi edző fizioterapeutákat, csontkovácsokat és magánklinikákon praktizáló orvosokat is felkeresett, de semmit nem sikerült kiderítenie, és nem javult az állapota.

Miután már a második alkalommal voltak látászavarai, kórházba került, és porckorongsérvre gyanakodott.

A lány, aki aktívan edzett, és több fitnesz versenyt is megnyert, nem is gondolt arra, hogy esetleg rákos lehet. Beccát öt napig a kórházban tartották, miközben az orvosok teszteket, MRI-vizsgálatokat, CT-vizsgálatokat végeztek, és végül egy biopsziát is 2020 márciusában.

Oxigénkoncentrátorra volt szüksége, állandóan jeges borogatások voltak a fején, és nem tudott járni. „Emlékszem, hogy odajött hozzám két orvos. Amikor behúzták a függönyöket, összeszorult a gyomrom. Tudtam, hogy valami nincs rendben” – idézte fel Becca.

Megkérdezték, hogy szeretné-e, ha a szülei is jelen lennének, amikor közlik vele a diagnózist, de ő nemet mondott, mivel álmában sem gondolta, hogy amit hallani fog, ennyire megrázó lesz.

Az orvosok azt mondták a lánynak – aki nem dohányzik – hogy negyedik stádiumú tüdőrákja van. Azt mondták, nem tehetnek semmit, a rák már átterjedt a tüdejéről a gerincére, az agyára és a koponyájára, és mindössze két hetet adtak neki.

„Tisztán emlékszem, hogy felhívtam anyámat, és azt kiabáltam, hogy jöjjön be a kórházba, mert rákom van. Apám a földre rogyott, anyám sikoltozott, én is sikoltoztam. Emlékszem, azt mondtam anyámnak: Kérlek, ne hagyj meghalni” – mondta Becca.

Az Instagramon, ahol dokumentálta tapasztalatait, azt írta, napokig egy privát szobában feküdt, a családjával az ágya mellett.

Ezután palliatív ellátással hazaküldték, és annak ellenére, hogy éppen akkor kezdődött a karantén, és a járvány miatti lezárások, a családtagok és barátok mind elmentek hozzá, hogy elbúcsúzzanak tőle.

Beccát a szülei vitték haza, hogy az egész család együtt lehessen

A kéthetes előrejelzés ellenére a lány családja nem volt hajlandó elfogadni, hogy valóban ez lehet a vég. Becca nővére, a 31 éves Steph, különböző gyógynövényes készítményeket vásárolt, hogy Becca immunrendszere minél erősebb legyen.

Egy héttel azután, hogy Beccát hazavitték a szülei, felhívta őket egy ápoló a kórházból, azzal a hírrel, hogy a lánynak úgynevezett ALK tüdőrákja van. Ezt az ALK gén transzlokációja okozza. A mutáció, ami egy kromoszóma-átrendeződés következtében jön létre, a sejtek abnormális növekedését okozza, és daganatokhoz vezet. Ez a típus a tüdőrákok mindössze 5%-át teszi ki, a betegek többsége nem dohányzik, és körülbelül a felük 50 év alatti.

Bár gyógyíthatatlan, kezelhető célzott gyógyszeres terápiával, amely megállítja a rák terjeszkedését. Becca egy Alectinib nevű gyógyszert szed, ami stabilizálja az állapotát, és meghosszabbítja az életét. A rák visszahúzódott az agyából és a koponyájából, de a gerincében és a tüdejében még mindig megtalálható, bár a gyógyszer miatt egyelőre nem terjed tovább.

Becca havonta kivizsgálásra jár a kórházba, de azt nem tudni, most pontosan milyen esélyeket adnak neki az orvosok.

Mindenesetre most újra dolgozik, az edzőterembe is visszatért, és azt mondja, hogy lelkileg és fizikailag a legegészségesebbnek érzi magát. „Nem élhetek félelemben” – mondja. „Úgy érzem, új útra léptem. Azt remélem, hogy a diagnózisommal segíthetek az embereknek. Most mindent teljesen másként látok. Nem aggódom azokért a dolgokért, amikért korábban stresszeltem.”

„Korábban arra alapoztam mindent, hogy karriert építsek, és pénzt keressek, de most már csak hosszú, egészséges és boldog életet akarok élni. Emlékszem, ahogy ott feküdtem az ágyon, és arra gondoltam: Istenem, bárcsak megtehettem volna ezt, vagy láthattam volna ezt vagy azt a világból. Most úgy érzem, bármit megtehetek, amit csak akarok” – tette hozzá.

A Roy Castle Lung Cancer Foundation segítette Beccát az útja során, és mindenkit arra biztatnak, hogy ha a legkisebb aggasztó változást is tapasztalják, forduljanak orvoshoz. „Hányan hagyunk figyelmen kívül olyan apróságnak tűnő dolgokat, mint például a szűnni nem akaró köhögés, fáradtság, vagy, mint Becca esetében is, a hátfájás?” – mondta Paula Chadwick vezérigazgató. „Ezek azonban annak a korai jelei lehetnek, hogy valami sokkal jelentősebb történik a szervezetünkben.”

A szakértő mindenkit arra figyelmeztet, hogy ha bármilyen aggasztó tünetet tapasztal, ne habozzon orvoshoz fordulni. „Valószínűleg nem lesz semmi komoly, de ha igen, akkor azzal, ha elég korán lépünk, megmenthetjük az életünket, mert minél korábban diagnosztizálják a tüdőrákot, annál könnyebben kezelhető” – mondta.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet