Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Bangó Margit Magyar Örökség és Kossuth-díjas művésznő nem csak énekesként, hanem – három megjelent gasztronómiai kiadványát követően – szakácsnőként is világhírnévre tett szert. Nemrégiben felkérték, hogy szakácskönyveivel vegyen részt a francia székhelyű Gourmand World Cookbooks Awards-on, ahol az első körben a Határtalan Lakoma, az Ünnepi Ízek és az Édes Pillanatok is nyertesként végzett a magyarországi kiadványok között.

Bangó Margit szerényen nem vallja magát szakácsnőnek, és mindig hangsúlyozza, hogy minden tudományát édesanyjának köszönheti. Az egyetlen nemzetközi szakácskönyv díjátadó, a Gourmand World Cookbooks Awards bíráinak felkérésére most mégis a legjobbak között méretettet meg szakácskönyveivel. Az első fordulóban mind a három megjelent gasztronómiai kiadványa elnyerte a legjobb magyarországi kiadványnak járó díjat: a Határtalan Lakoma lett a LEGJOBB TELEVÍZIÓS SZEMÉLYISÉG ÁLTAL KIADOTT SZAKÁCSKÖNYV, az Ünnepi Ízek A LEGJOBB SZÓRAKOZTATÓ SZAKÁCSKÖNYV, és végül de nem utolsósorban a nemrégiben megjelent süteményeskönyve, az Édes Pillanatok nyerte a LEGINNOVATÍVABB SZAKÁCSKÖNY címet. A második fordulóban így mind a három könyv indulhat a “VILÁG LEGJOBB SZAKÁKÖNYVE” címért!

A Gourmand World Cookbook Awards-on több mint 8000 különböző szakácskönyv mérkőzik meg minden évben. A nevezések a világ minden részéről, összesen 136 országból, 40 nyelvterületről érkeznek be, de jó részük a bizottság felkérésére mérettetik meg a versenyen. Bangó Margit-ot e-mailen keresék meg, és kérték fel a részvételre, amit nagyon meglepte a művésznőt, de természetesen boldogan vállalta. – Nagyon jól esett a megkeresés, mert őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy szakácskönyveimnek még Franciaországban is híre van. Azt, hogy mind a három könyvem elnyerte a legjobb magyarországi szakácskönyv címet három különböző kategóriában, olyan, mint egy karácsonyi ajándék számomra. Énekesként már nagyon sok kitüntetés ért életem során, de ez egészen más érzés. – fűzi hozzá Bangó Margit.

A világ különböző tájairól benevezett és az első fordulóban a saját nyelvterületük legjobbjainak ítélt könyvek végső megmérközése a Párizsi Szakácskönyv Vásár első napján, március 3-án a Le Centquatre színházban lesz. Kíváncsian várjuk az eredményt, hogy a világhírű énekesnő vajon szakácsnőként is világelsőnek bizonyul-e. Annyi biztos, hogy mi már így is nagyon büszkék vagyunk Bangó Margitra, aki mind énekesnőkén, mind szakácsnőként messze viszi országunk jó hírét.

A World Cookbook Awards-ra benevezett nyelvterületek: angol, spanyol, katalán, francia, német, olasz, görög, holland, svéd, norvég, dán, finn, izland, japán, kínai, orosz, lengyel, magyar, cseh, horvát, szlovén, arab, török, koreai, gallego, euskera, afrikaans, flamand, héber, bahasa maláj

A nemzetközi zsűri tagjai: Jean Jacques Ratier, Sorges polgármestere (Sorges a szarvasgombák fővárosa), Sara Baer-Sinnott, az Oldways elnöke (amerikai non profit alapítvány), Bo Masser, a svéd Booktown Grythyttan igazgatója és Edouard Cointreau, a díj alapítója és elnöke.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!