Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az Átjáró szerdai adásában a nézők három, a második világháború végén elkezdődött deportálásokat feldolgozó filmet, riportot tekinthetnek meg. A trilógiát a közös tragédia köti össze, hogyan is lehetne másként: ahány ember, annyi életsors.

Az első film az emlékezésé. A lengyelországi Auschwitzban a nemzetközi Élet Menete Alapítvány 1988 óta minden évben megemlékezik a holokauszt áldozatairól. Idén a találkozót a holokauszt emléknapon tartották, 53 országból érkeztek résztvevők. A magyar zarándokok miután végigjárták a tábor poklának bugyrait a 18-as barakk előtt gyűltek össze, majd az emlékező menet a siratófalnál köveket helyezett el, így tisztelegve az áldozatok emléke előtt. Ezt követően az egybegyűltek a többi emlékezővel együtt tették meg a Auschwitzból Birkenauba vezető három kilométeres gyalogutat.

A másik film a bűnhődésről szól. 1961. április 11-én kezdődött Jeruzsálemben Adolf Eichmann pere. Ez a kérlelhetetlen SS-tiszt a második világháború idején a zsidók koncentrációs táborba gyűjtésének egyik fő szervezője, a magyarországi zsidó deportálások irányítója, a Harmadik Birodalom egyik legvéresebb kezű hóhéra volt. Az izraeli titkosszolgálat a háború után több mint 15 évvel bukkant rá Argentínában. Innen elrabolták és Izraelbe bíróság elé állították, majd kivégezték. A per egykori helyettes főügyészével Gabriel Bachhal az izraeli Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott bírájával Nagy Navarro Balázs készített exkluzív interjút.

A harmadik résznek a sors a főszereplője. A nézők Török Zoltán különös történetével ismerkedhetnek meg, akit 1944-ben családjával együtt egy németországi munkatáborba vittek. A család tragikus története itt vette kezdetét. A munkatábor lakóit a szovjet csapatok rohamos közeledése miatt evakuálták. Úti céljuk, Bajorország felé tartva a vonatot amerikai gépek támadták meg. Sokan estek áldozatul a támadásnak, köztük Török Zoltán nővére is. Néhány évvel ezelőtt Török úr kártérítési pert indított az Amerikai Egyesült Államok kormánya ellen, de kérelmét elutasították. Most a nyilvánosság felé fordul, hátha talál túlélőket, vagy hozzátartozókat, akikkel összefogva sikerülne jóvátételt igényelnie. Az összeget a per sikerében reménykedők a budatétényi és budafoki temetők felújítására, valamint az áldozatoknak állítandó emléktáblára szánják.

Szerkesztő: Szávuly Aranka
Műsorvezető: Bereki Anikó
Adás: 2011. május 18., szerda (m2, 18.21)
Ismétlés: 2011. május 19., csütörtök (m1, 13.00)


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!