Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Kívülről nézve az amerikai Jack Andraka egy átlagos tinédzser srácot „takar”: első fogain fogszabályzó éktelenkedik, pár pattanása is van, amikor megszólal, a hangja kissé bizonytalanul szól. A ma még csak 16 éves fiú egy évvel korábban óriási felfedezést tett, amely akár forradalmasíthatja is rákkutatást.

jackandraka

Jacknek mindaddig fogalma sem volt mi az a hasnyálmirigyrák, amíg három évvel ezelőtt nem halt meg a daganatos betegségben az egyik barátja. Ezt követően kezdte foglalkoztatni a téma, és azóta folyamatosan bújta a könyveket, illetve az interneten is kutatott a betegség után.

Elmondása szerint nagyon megdöbbentette az a tény, hogy a hasnyálmirigyrákban szenvedő beteget csak akkor sikerül diagnosztizálniuk az orvosoknak, amikor már túl késő, és ráadásul a teszt megbízhatatlan és hatvanéves. Jack egy tudományos konferencián viccesen megjegyezte: „Még öregebb az apámnál is”.

A fiú éppen biológia órán unta szinte halálra magát, mikor egyszercsak beugrott a megoldás. Az órán egy a betegségről szóló anyagot olvasott, amely arról szólt, hogy a beteg vérében található ezernyi fehérje közül kell kiszúrni azt a proteint, amely a hasnyálmirigyrák kialakulásának lehetőségéről árulkodik. Ezt a proteint mezotelinnek nevezik, és Jack szerint egy papíralapú teszttel, mint ahogy a cukorszintet is mérik, könnyen kiszűrhető.

Ez az új eljárás 168-szor gyorsabb és 400-szor eredményesebb, mint a régi módszer. A fiatal autodidakta rákkutató forradalmi ötlete nagyon olcsó és már be is adta a kérést, hogy szabadalmaztathassa a találmányát. Jack egyébként az iskola után a Baltimori Egyetemi Klinika Rákkutató Laborjában gyakornokoskodik és ezzel is szeretne foglalkozni a jövőben is.

Találmányát egyébként eddig csaknem kétszázszor dobták vissza, viszont készüléke mégis képes kimutatni 3 ráktípust is: a hasnyálmirigyrákot, petefészekrákot és tüdőrákot, írja a Filantropikum.com. Tesztje csupán 3 centbe kerül.

Jack tavaly megnyerte a Intel International Science and Engineering Fair versenyt, melynek fődíja egy 100,000 dolláros ösztöndíj.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!