KezdőlapBulvárElőször 5 éves korában diagnosztizálták nála a rákot - most 17 éves...

Először 5 éves korában diagnosztizálták nála a rákot – most 17 éves és teljesen egészséges egy innovatív kezelés után

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A Pennsylvania államban élő Emily Whitehead 5 éves volt, amikor 2010-ben először diagnosztizálták nála a rákot. Egy héttel korábban még teljesen egészségesnek tűnt a szokásos éves szűrésen, de váratlanul ijesztő tünetek jelentkeztek nála. Édesanyja, a 46 éves Kari elmondta, hogy véraláfutások jelentek meg a kislány testén, vérzett a fogínye, és elviselhetetlen hasfájás kínozta, ami felébresztette az éjszaka közepén.

Kari utánanézett a tüneteknek az interneten, és megtudta, hogy ezek a leukémia klasszikus tünetei. Rögtön másnap elvitte Emilyt az orvoshoz kivizsgálásra. A kislánynál napokon belül diagnosztizálták az akut limfoid leukémiát, és az orvosok 26 hónapos kemoterápiás kezelést javasoltak neki.

A terápia első néhány hetében Emilynek veszélyesen magas láza volt, és majdnem amputálni kellett a lábát. Egy hónappal később már jobban érezte magát, és javult az állapota.

2011 októberében azonban a rák kiújult, és a 6 éves kislánynak mindössze 30% esélyt adtak a túlélésre. Édesapja, Tom, elvitte őt a Philadelphiai Gyermekkórházba, hogy más orvosok véleményét is kikérjék. „Ez a hír sokkal lesújtóbb volt a számunkra, mint az első diagnózis. Azt mondtam Emilynek, hogy akár az Északi-sarkra is képes lennék elmenni, ha ott találnék valakit, aki meggyógyíthatja” – mondta az édesapa.

Emily a következő négy hónapot majdnem teljes egészében a kórházban töltötte, arra várva, hogy 2021 februárjában csontvelő-átültetést kaphasson. A szülei közben minden lehetséges kezelési módnak utánanéztek, és imádkoztak lányuk gyógyulásáért.

„Imádkoztam, és azt mondtam: Istenem, ha ott vagy, most azonnal segítségre van szükségünk” – idézte fel Tom, és hozzátette, hogy egy alkalommal félálomban, mintha látomása támadt volna: „Láttam Emilyt a kórházban, és láttam, hogy egyre jobban van.” A család könyvet is írt a tapasztalatairól „Praying for Emily: The Faith, Science, and Miracles That Saved Our Daughter” címen, és Tom ebben is leírta a meglepő látomást.

Közben Emily állapota tovább romlott, és az orvosok végül közölték a szülőkkel, hogy nem tudják elvégezni a csontvelő-átültetést. A család tanácstalan volt, fogalmuk sem volt róla, mit tehetnének.

Emily orvosa azonban ekkor tájékoztatta a szülőket, hogy az FDA (Food and Drug Administration) végre jóváhagyott egy klinikai vizsgálatot az úgynevezett CAR-T kezelésre, és Emily lehet az első gyerek, aki megkaphatja a kezelést.

„Igazi sokként ért, mindazok után, amin keresztülmentünk. Nagyon izgatottak voltunk” – mondta Kari. A CAR-T kezelés a sejtterápiás és az immunterápiás eljárást ötvöző innovatív módszer, aminek során módosított immunsejteket (T-sejtek) használnak. A CAR-T sejtek felismerik a daganatos sejteket, kapcsolódnak hozzájuk, majd elpusztítják azokat.

Emily most 17 éves, és teljesen egészséges. „Tudom, hogy a szüleim minden nap megpróbáltak mosolyt csalni az arcomra. Ez valami igazán különleges, amire még mindig emlékszem” – idézte fel a fiatal lány, aki nemrég szerezte meg a jogosítványát, és most egyetemre készül.

Családjával 2015-ben létrehozták az Emily Whitehead Alapítványt, hogy felhívják a figyelmet az új kezelési lehetőségre, és hogy segítsenek más családoknak. „Csoda, hogy életben vagyok – és nagyon hálás vagyok érte” – mondta Emily.

Fotók: Emily Whitehead Foundation, Children’s Hospital of Philadelphia

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet