Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Május 21-én, szombaton 12.35-kor egy igazi világzenei formációval várja a Duna Televízió nézőit az Etnoklub műsorvezetője, Katona Erika: ezúttal a Makám Együttes ötvözi a különböző régiók, országok népzenéjét a kortárs muzsikával.

A május 21-i Etnoklubban egy olyan zenekarral találkozhatnak a Duna Televízió nézői, amely a hazai zenei élet aktív részeseként évente közel száz koncertet ad. Ez a Makám Együttes, amely külföldön is hírnévre tett szert, számos fesztiválon szerepelt már (Koppenhága 2000, Delhi, Bombay 2001, Moszkva 2003, Velence 2004, Prága 2006, Párizs, Brüsszel 2007, Frankfurti Könyvvásár 2008).

A Makám Együttes eddigi pályafutásának két korszakán átível a tradíció és a modernitás, a Kelet és Nyugat, a kollektivitás és individuális kettőssége. A Krulik Zoltán alapította együttes kezdetben az etno-avantgard kelet-közép- európai követeként robbant be a zenei életbe. Ezt a korszakot finoman árnyalták az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások, valamint a kortárs zene repetitív elemei. Ez az irány folytatódott a 90-es évek lemezein: ekkor az afro-amerikai zene, a jazz elemei épültek be a Makám hangzásvilágába.

A hét fiatal zenészből álló együttes (Krulik Zoltán- zeneszerző, zenekarvezető, gitár, Hornai Zóra-ének, Korzenszky Klára-ének, Kuczera Barbara-hegedű, ének, Eredics Dávid-klarinét, kaval, furulya, szaxofon, tambura, Boros Attila-basszusgitár, Keönch László-dob, derbuka, udu, cajon) több generáció számára is hozzáférhetővé teszi a zenét: repertoárjával az ifjabb nemzedékek megszólítására törekszik, s nem is sikertelenül: ezt jelzi a Szindbád és az Ákom-bákom című műsoraik és hasonló című lemezeik rendkívüli népszerűsége.

De hogyan születik ez a fúziós zene? Mekkora szerepet játszik benne a népi muzsika, milyen inspirációk ihletik a dallamokat, szövegeket? Tartsanak velünk, és megtudhatják a zenekar tagjaitól!Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!