Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A Magyar Rádió április 6-tól szerdánként két új műsorral várja a hallgatókat Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. Az MR1-Kossuth Rádió Liszt városai címmel indítja el 15 részes sorozatát, az MR3-Bartók Rádióban Liszt-rapszódia címmel kezdődik el egy hasonló terjedelmű összeállítás. Így minden szerdán, mindkét csatornán találkozhatnak az ünnepelt mesterrel a rádióhallgatók.

Az MR1-Kossuth Rádió 17.04 és 17.30 óra között kéthetente bejárja azokat a településeket, ahol a zeneszerző időzött élete folyamán. A jubileumi Liszt-évben a riporterek eljutnak Doborjántól, a szülőháztól egészen Bayreuthig. Közben olyan városokat ejtenek útba, mint Weimar, Berlin, Párizs, London, Bécs, Szekszárd, Pécs vagy Esztergom. Az első rész Budapest utcáin, a Régi Zeneakadémián és a Terézvárosban kalauzolja el a hallgatókat, végigkövetve a mester utolsó éveit. A műsorból nemcsak a helyszíneket ismerhetjük meg, hanem Liszt Ferencről, mint emberről és muzsikusról is sok mindent megtudhatunk. A Liszt városait és utazásait bemutató sorozat állandó szakértője Eckhardt Mária, szerkesztői Lánczi Ágnes és Kránitz Balázs, a műsorvezető Bősze Ádám. A műsort az MR1-Kossuth Rádióban vasárnap 19.25 perces kezdettel megismétlik.

Az MR3-Bartók Rádióban Liszt-rapszódia címmel indul el egy jubileumi összeállítás. A 15 részes sorozatban kéthetente bemutatjuk, mi mindent köszönhetünk a zenei világ első, igazi sztárjának. A mai kor legjelentősebb egyéniségei, a hazai és a nemzetközi művészvilág vezető képviselői – nem csak a zene területéről – szólalnak meg a műsorban a szerkesztő-riporter, Becze Szilvia mikrofonja előtt. Beszélnek mindarról, amit Lisztnek köszönhetünk, és ami nélkül ma sem létezne a művészeti világ. Megismerjük a nagy zongoraművész-zeneszerző életének különleges pillanatait is: hogyan látták őt a festő-, és fotóművészek, milyen lehetett valójában ez a körülrajongott, irigyelt, és gyakran meg nem értett, varázslatos művész. A sorozat 2011. április 6-án 18.00 órakor indul az MR3-Bartók Rádióban. Az adást, rövidebb változatban egy héttel később az MR1-Kossuth Rádióban, 17.05 perces kezdettel újra meghallgathatják.

A két adó közös gondolkodását jelzi, hogy a Liszt-rapszódia egy-egy részének rövidített változatát pontosan egy héttel később, 17.04 órai kezdettel az MR1-Kossuth Rádió megismétli. Az MR3-Bartók Rádió pedig 18.00 órától a Liszt városai sorozat epizódjait eleveníti fel. Mindkét sorozat zenei szerkesztője Miklósi András.

Az MR3-Bartók Rádióban minden héten a Liszt-műsorok felvezetéseként a Muzsikáló délután záró negyedórájában egy Liszt-toplistát hallgathatnak meg, amelyben Liszt-kortársak alkotásai és Liszt által kedvelt művek is felhangoznak. A Liszt városai című sorozat ismétlését követően pedig a Liszt-híradóból értesülhetünk Magyarország és a nagyvilág jubileumi Liszt-programjairól, eseményeiről az MR3-Bartók Rádióban. A tervek szerint az április elejétől október közepéig futó műsorok, méltó emléket állítanak az Európa-szerte ünnepelt muzsikusnak.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!